U trendu

SOA: Srpski svet dodatno destabilizuje odnose u regionu

ZAGREB – Hrvatska Sigurnosno obaveštajna agencija (SOA) u svom poslednjem, sedmom izveštaju za javnost, tvrdi da promovisanje „srpskog sveta“ dodatno destabilizuje „osetljive odnose“ u regionu.

U izveštaju objavljenom na internet portalu SOA navodi se da „pojedini nosioci državne politike u Srbiji promovišu koncept „srpskog sveta“ kao jedinstvenog srpskog političkog naroda, odnosno jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Evrope u kojoj svi Srbi treba da slede jedan politički smer, onaj službenog Beograda.

„Promovisanje ovakvih ideja s vrha vlasti u Srbiji dodatno destabilizuje osetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Evrope, posebno prema BiH i Crnoj Gori“, navodi se u Izveštaju.

Kada je reč o Hrvatskoj, SOA kaže da je ona „sigurna i stabilna demokratija“, ali istovremeno upozorava na rastući ekstremizam i radikalizam dodatno podstaknut pandemijom covida-19.

Ukazuje se i da su u hrvatskom jugoistočnom susedstvu aktivni nezapadni akteri, a reforme za dostizanje evropskih standarda, kažu, sporo napreduju.

Zaključuje se da je Zapadni Balkan i dalje opterećen nedovršenim stabilizacijskim procesima i nerešenim međudržavnim i međunacionalnim pitanjima, uz teškoće vezane za, kako se navodi, iskazanu nameru za evropskim integracijama zbog nedovoljno sprovedenih reformi.

„Nepovoljni politički i ekonomski uslovi stvaraju podlogu za jačanje radikalnih i ekstremnih tendencija, kao i društvenih rascepa u tim krhkim društvima, dok društvene i međunacionalne tenzije mogu dovesti do međusobnih napetosti i incidenata, posebno u sredinama u kojima postoje nerešeni međunacionalni odnosi“, navodi se u Izveštaju.

Političke prilike u BiH i dalje obeležava unutrašnja politička nestabilnost uzrokovana prvenstveno različitim pogledima konstitutivnih naroda oko budućeg ustavnopravnog uređenja BiH.

„Nepostizanje srpsko-albanskog dogovora oko Kosova i dalje doprinosi nestabilnosti u regionu, a posebnu neizvesnost na Zapadnom Balkanu uzrokuje društveni rascep u Crnoj Gori u kojoj značajan deo političke moći zauzimaju stranke sa anti NATO, prosrpskom i proruskom orijentacijom nasuprot tzv. suverenističke prozapadne opcije“, navodi se, između ostalog, u Izveštaju SOA.

Ti napadi su, tvrde, usmereni prema pažljivo odabranim ciljevima, koji su prethodno dobro proučeni, a izvršavaju ih državno sponzorisane kibernetičke APT (Advanced Persistent Threat) grupe koje su usko povezane sa sigurnosno-obaveštajnim sistemima pojedinih država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.