U trendu

Šojgu: Usporavanje ofanzive svesna odluka zbog civila

TAŠKENT – Usporavanje ofanzive tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini je svesna odluka, uslovljena željom da se minimiziraju civilne žrtve, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Na sastanku ministara odbrane Sangajske organizacije za saradnju u Taškentu, Šojgu je rekao da se Rusija tokom „specijalne operacije“ u Ukrajini striktno pridržava normi humanitarnog prava, prenosi RIA Novosti.

„Udari se izvode visokopreciznim oružjem na vojnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine – komandna mesta, aerodrome, skladišta, utvrđene objekte, objekte vojno-industrijskog kompleksa. Pri tom se čini sve da se izbegnu žrtve među civilima. Naravno, to usporava tempo ofanzive, ali mi idemo na to svesno“, istakao je Šojgu.

On je optužio ukrajinske jedinice da koriste, kako je rekao, „taktiku spržene zemlje, flagrantno krše međunarodne norme i ponašaju se kao teroristi“.

Šojgu tvrdi da ukrajinske snage koriste stambena naselja, škole, bolnice, vrtiće kao vatrene položaje, da u njima postavljaju tenkove i artiljeriju i da koriste stanovništvo kao živi štit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar