U trendu

Ć olc: Nema povratka na stanje pre ruskog napada

GARMIĆ -PARTENKIRHEN – Nemački kancelar Olaf Ć olc poručio je danas sa samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) da neće biti povratka na vreme pre napada Rusije na Ukrajinu, a koji je doveo do dugoročnih promena u međunarodnim odnosima.

„Kada se situacija promeni, moramo i mi da se promenimo“, ukazao je Ć olc u izjavi jednoj nemačkoj televiziji na kraju drugog dana samita G7 koji se odrĆŸava u Bavarskim Alpima, prenosi Rojters.

Ć olc, koji je domaćin ovogodiĆĄnjeg skupa, rekao je da su lideri G7 danas vodili konstruktivne razgovore sa predstavnicima gostujućih zemalja – Indije, Indonezije, Senegala, JuĆŸne Afrike i Argentine – koje je nazvao „demokratijama budućnosti“.

„Dobro je, vaĆŸno i neophodno da razgovaramo jedni sa drugima. SluĆĄanjem se uspostavlja međusobno razumevanje i tako se olakĆĄava naĆĄ posao“, rekao je on.

Ć olc je istakao da je svet ujedinjeniji u podrĆĄci Ukrajini nego ĆĄto Rusija sugeriĆĄe, preneo je Gardijan.

„Ne smemo da uđemo u zamku koju Putin postavlja tvrdeći da je svet podeljen na globalni zapad – G7 i njegove prijatelje na severu i sve ostale. To nije tačno“, rekao je Ć olc za nemačku televiziju ZDF.

Ơolc je naglasio da postoje demokratije ơirom sveta i da imaju veoma slične perspektive.

U pokuĆĄaju da spreči da se G7 posmatra kao klub bogatih ljudi opsednut samo ratom u Evropi, Ć olc je pozvao pet kolega iz JuĆŸne Afrike, Indije, Argentine, Senegala i Indonezije da se pridruĆŸe diskusiji o gladi u svetu, razvoju i ĆŸivotnoj sredini.

Međutim na samitu je izdvojeno samo 90 minuta za razgovor o hrani, zdravlju i klimi.

Diskusija o dugu ili ubrizgavanju novih fondova „posebnih prava vučenja“, dva pitanja od centralnog značaja za Afriku, izostala je i o njima će se raspravljati na samitu G20 kasnije ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.