U trendu

Šolc: Nema povratka na stanje pre ruskog napada

GARMIŠ-PARTENKIRHEN – Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas sa samita Grupe sedam najbogatijih demokratija (G7) da neće biti povratka na vreme pre napada Rusije na Ukrajinu, a koji je doveo do dugoročnih promena u međunarodnim odnosima.

„Kada se situacija promeni, moramo i mi da se promenimo“, ukazao je Šolc u izjavi jednoj nemačkoj televiziji na kraju drugog dana samita G7 koji se održava u Bavarskim Alpima, prenosi Rojters.

Šolc, koji je domaćin ovogodišnjeg skupa, rekao je da su lideri G7 danas vodili konstruktivne razgovore sa predstavnicima gostujućih zemalja – Indije, Indonezije, Senegala, Južne Afrike i Argentine – koje je nazvao „demokratijama budućnosti“.

„Dobro je, važno i neophodno da razgovaramo jedni sa drugima. Slušanjem se uspostavlja međusobno razumevanje i tako se olakšava naš posao“, rekao je on.

Šolc je istakao da je svet ujedinjeniji u podršci Ukrajini nego što Rusija sugeriše, preneo je Gardijan.

„Ne smemo da uđemo u zamku koju Putin postavlja tvrdeći da je svet podeljen na globalni zapad – G7 i njegove prijatelje na severu i sve ostale. To nije tačno“, rekao je Šolc za nemačku televiziju ZDF.

Šolc je naglasio da postoje demokratije širom sveta i da imaju veoma slične perspektive.

U pokušaju da spreči da se G7 posmatra kao klub bogatih ljudi opsednut samo ratom u Evropi, Šolc je pozvao pet kolega iz Južne Afrike, Indije, Argentine, Senegala i Indonezije da se pridruže diskusiji o gladi u svetu, razvoju i životnoj sredini.

Međutim na samitu je izdvojeno samo 90 minuta za razgovor o hrani, zdravlju i klimi.

Diskusija o dugu ili ubrizgavanju novih fondova „posebnih prava vučenja“, dva pitanja od centralnog značaja za Afriku, izostala je i o njima će se raspravljati na samitu G20 kasnije ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar