U trendu

Šolc: Rat u Ukrajini se neće pretvoriti u sukob NATO i Rusije

DAVOS – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da će Berlin ostati saveznik Kijevu dokle god bude trebalo i da će nastaviti da isporučuje oružje, uključujući i artiljeriju, stavljajući jasno do znanja, kako je naglasio, da će se izbeći da se ovaj sukob pretvori u rat između Rusije i NATO.

„Nemačka je jedna od zemalja koja najviše podržava Ukrajinu. SAD je vodeća, naravno, ali sve članice EU pomažu Kijevu i tako će se nastaviti. Što se Nemačke tiče, pomažemo im humanitarno, ekonomski, ali i vojno. Odlučili smo da pošaljemo, osim oružja, i artiljerijsko oružje, ‘hovicere’, višecevne raketne bacače, i u tome smo jedni od retkih“, rekao je Šolc na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Svakako, nećemo raditi ništa na svoju ruku, već u dogovoru unutar EU i sa SAD. Hrabri ukrajinski narod može da se osloni na nas, a mi nećemo dozvoliti da se sve pretvori u sukob Rusije i NATO“, kazao je Šolc.

Povodom situacije u Iranu, gde su u septembru počele demonstracije naroda protiv vlasti nakon smrti mlade Iranke Mahse Amini u policijskom pritvoru, nemački kancelar je rekao da „iranska vlada ubija svoj narod“.

„Podržavamo narod Irana u aktivnostima i borbi za demokratiju, a posebno žene Irana, kao i mlade ljude. Da budem jasan, neophodno je da shvatimo da iranska vlada ubija svoje ljude. To je realnost. Veoma smo odlučni u onome što kažemo, uradimo, zajedno sa saveznicima iz EU i SAD, a to je da će nove sankcije uslediti uskoro i uvek će biti preduzete neophodne mere, odluka će biti zajednička“, rekao je Šolc.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar