U trendu

Spajić tužio Državnu izbornu komisiju CG zbog povrede biračkog prava

PODGORICA – Predsednik „Pokreta Evropa sad!“ Milojko Spajić, kome je odbačena kandidatura za predsedničke izbore u Crnoj Gori, predao je tužbu protiv države Crne Gore – Državne izborne komisije zbog povrede biračkog prava i diskriminacije, javio je danas portal RTCG.
U tužbi u koju je RTCG imao uvid, navodi se, između ostalog, da je komisija donela rešenje kojim se ne utvrđuje kandidatura Spajića za izbor za predsednika Crne Gore i time „povredila biračko pravo predsedničkog kandidata“.

„U obrazloženju pomenutog rešenja Državne izborne komisije navodi da je gospodin Spajić dostavio sve zakonom predviđene dokaze, te da u formalnom smislu ispunjava sve uslove za kandidaturu za Predsednika Crne Gore, međutim, da suštinski i činjenično, potkrepljeno dokazima dostavljenim od strane Republičke izborne komisije Republike Srbije, nesumnjivo proističe da je gospodin Milojko Spajić dan pre predaje kandidature ođavio prebivalište u Republici Srbiji, kao i da je još uvijek državljanin druge države“, navodi se u tužbi.
Spajić navodi u tužbi da je na taj način DIK prema njemu postupila diskriminatorno u odnosu na druge predsedničke kandidate, te mu na taj način povredila i biračko pravo i prekoračila zakonom data ovlašćenja.

„Kako je gospodin Spajić ispunjavao sve Ustavom i zakonom predviđene uslove da bude kandidat za Predsjednika Crne Gore, jasno je da mu je Državna izborna komisija povredila biračko (pasivno) pravo“, napisano je, takođe, u tužbi.

Spajićeva kandidatura za predsednika Crne Gore odbačena je zbog prebivališta i državljanstva Srbije, posle čega je za kandidata izabran zamenik predsednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, koji ide u drugi krug izbora 2. aprila s aktuelnim šefom države Milom Đukanovićem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.