U trendu

Španija i Velika Britanija pregovaraju o Gibraltaru da bi se izbegla granica

Španija i Velika Britanija nastavile su danas pregovore kako bi postigle sporazum o Gibraltaru i izbeglo uvodjenje fizičke granice izmedju EU i te britanske enklave jer bi to ugrozilo slobodno kretanje ljudi kao i lokalnu ekonomiju.

Šefica španske diplomatije Aranča Gonzales Laja (Arancha Gonzalez Laya) izjavila je da se pregovori nastavljaju dok je predsednik vlade Gibraltara Fabijan Pikardo (Fabian Picardo) u ponedeljak izrazio nadu da će biti postignut dogovor.

Vlade Londona i Madrida žele da postignu poseban dogovor u okviru postignutog sporazuma o budućim odnosima Velike Britanije i EU posle 1. januara.

U postignutom sporazumu Brisela i Londona ne navodi se da se dogovor odnosi i na Gibraltar.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Britaniji 1713. godine.

Za sada jedina garancija u slučaju da nema dogovora, jeste sloboda kretanja nekoliko hiljada radnika koji svakodnevno prelaze kopnenu granicu izmedju Španije i Gibraltara.

Vlasti Gibraltara su napravile registar upisanih radnika kako bi oni mogli da nastave prelazak granice samo uz ličnu kartu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.