U trendu

Španija: Poginuo vatrogasac, vetar otežava gašenje požara

MADRID – Vlasti su potvrdile da je u gašenju požara u Španiji poginuo jedan vatrogasac, a jaki vetrovi dodatno su otežali borbu sa vatrom koja je do sada uništila više od 3.600 hektara šumskog zemljišta i dovela do evakuacije najmanje 1.000 ljudi na jugoistoku zemlje.

Za požar koji je izbio u sredu, sumnja se da je podmetnut pošto je izbio na dva razlicicta mesta, a tokom jučerasnjeg dana i preko noći plamen su razbuktali vetrovi brzine do 50 kilometara na sat, povremeno sa promenjivim pravcem, što je dodatno otežalo gašenje vatre, prenosi AP.

Vojna jedinica za hitne namene je u pripravnosti da interveniše, dok stotine vatrogasaca gasi požar u šumskom području planinskog regiona provincije Malaga, a avioni i helikopteri nastavljaju sa radom bacajući vodu iz vazduha, saopštili su danas zvaničnici.

Hitna služba u regionu Andaluzije saopštila je da je 44-godišnji vatrogasac poginuo u četvrtak tokom akcije gašenja požara i da je 1.004 stanovnika Estepone, popularnog turističkog odmarališta, i još tri opštine u blizini požara evakuisano u kuće rođaka ili privremeni smeštaj.

Od početka 2021. do 29. avgusta, u Španiji je izgorelo oko 74.200 hektara šumskih i površina sa drugim rastinjem, prema zvaničnim podacima španskog Ministarstva za ekologiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.