U trendu

Španija: Posle 6 dana borbe veliki požar pod kontrolom

MADRID, 14. septembar (tanjug) – Šumski požar koji je goreo šest dana i opustošio šume u blizini odmarališta Kosta del Sol na jugu Španije stavljen je pod kontrolu rano jutros između ostalog zahvaljujući i obilnoj kiši koja je pomagala naporima vatrogasca, saopštile su španske vlasti.

Požar, koji je od prošle srede spržio najmanje 7.780 hektara „sada je pod kontrolom“, objavila je lokalna agencija za zaštitu od požara na svom nalogu na Tviteru, prenosi Rojters.

„Kiša koja je padala nekoliko sati bila je najbolji saveznik u intenzivnom i vrednom radu vatrogasnih jedinica“, izjavila je jutros predsednica Andaluzije Huanma Moreno.

Oko 1.000 vatrogasaca je uz podršku 50 aviona radilo na gašenju jednog od najrazornijih požara u poslednje vreme u Španiji.

Podstaknut jakim vetrovima prošle nedelje, požar se proširio planinskim područjem Sijera Bermeja iznad Estepone, popularnog letovališta koje posećuju britanski turisti i penzioneri.

Većini od 2.000 evakuisanih ljudi od sinoć je dozvoljeno da se vrate svojim kućama, a prema zvaničnim podacima jedan vatrogasac je u četvrtak poginuo gaseći požara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.