Španija: Razbijena mrežu pranja novca ruskih kriminalaca

HAG – Španska nacionalna policija (Policia National) uspela je da razbije organizovanu kriminalnu grupu sa ruskog govornog područja, umešanu u korupciju i pranje novca u Španiji.

Velika kriminalna organizacija, umešana i u brojne druge kriminalne aktivnosti, uključujući ubistva, trgovinu drogom, trgovinu oružjem, trgovinu ljudima i iznude, bila je aktivna širom Evrope, Južne Amerike i Sjedinjenih Država, saopštio je Evropol.

Ova operacija, započeta 2013. godine, koju je logistički pomogao Evropol, najveća je koja je sprovedena protiv visokog organizovanog kriminala u Španiji u poslednjih 10 godina.

U policijskoj akciji uhapšene su 23 osobe, a 18 objekata je pretreseno i tom prilikom je zaplenjeno deset komada oružja, kao i 16 luksuznih vozila, dijamanti, 300.000 evra i 35.000 dolara gotovine, a blokirani su bankarski računi i imovina vredna više miliona evra.

Evropol saopštava da je ova velika kriminalna organizacija uspela da se infiltrira u razne španske javne institucije, preko sprovođenja humanitarnih aktivnosti.

To je omogućilo grupi da nekažnjeno obavlja svoje poslove, zaobilazi zakonske prepreke i koristi druge usluge kroz povezanost sa španskom administracijom,uključujući zaštitu od policijskih i sudskih istraga i olakšavanje sticanja španskog prebivališta za svoje pripadnike.

Među onima koji su činili pripadnike grupe bili su istočnoevropski kriminalci koji imaju najvišu vlast u podzemlju – poznati kao „lopovi u zakonu“.

Advokati, zvaničnici, političari, poslovni ljudi i hakeri bili deo njihove mreže, povećavajući njihove operativne sposobnosti.

Njihove aktivnosti su uključivale razne investicione projekte, poput kupovine zemljišta, luksuznih nekretnina i restorana, industrijskih skladišta, parcela i čamaca radi pranja novca preko lažnih kompanija osnovanih u različitim regionima, uključujući Južnu Ameriku.

Ova opasna ruska kriminalna organizacija planirala je da kontroliše ključne sektore španske ekonomije, poput sektora turizma, i da se infiltrira u državne institucije, navodi se na kraju saopštenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.