U trendu

Spanija: Vecernje ćaskanje za Uneskovu listu kulturnog blaga

ALGAR 9. avgusta (Tanjug) – Prvi čovek andaluzijskog sela Algar zatražio je od Uneska da malom ritualu letnjeg večernjeg ćaskanja ispred kuća, ne samo stanovnika tog mesta već i većeg dela Španije, dodeli status nematerijalnog kulturnog nasleđa.

„Gradonačelnik“ Algara, sela sa 1.400 stanovnika, kaže da je takva tradicija dobra za mentalno zdravlje, da ona izvodi ljude iz kuća i, konačno, štedi struju.

„Želimo da se svi vrate svojim klupicama ispred kapija umesto da vise na Fejsbuku ili da gledaju televiziju“, objasnio je Sančez koji i sam redovno provodi letnje veceri na pragu kuće njegove 82-godišnje majke, prenosi Gardijan.
Taj ritual, inače, rasprostranjen je širom većeg dela Španije i podrazumeva da meštani iznesu stolice pred kuću kada vrućina počne da popušta i da ćaskaju.
Selo traži da UN njihovu vekovnu tradiciju ćaskanja licem u lice priznaju kao kulturno blago, da ga zaštite od zaborava, ali i društvenih mreža i televizije.

Hoze Karlos Sancez, prvi čovek Algara nedavno je poslao Unesku prijavu da se njihov običaj doda na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleda.

Sančez i meštani Algara izrazili su nadu da će njihova tradicija zauzeti mesto na listi koja uklučuje i napuljsku pripremu pice, korišćenje saune u Finskoj, takmičenja u košenju trave u Bosni i Hercegovini…
To je novi ugao posmatranja spontanog okupljanja koje pruža osećaj predaha od vrućine, objašnjavaju Španci.
Kažu i da tradicija doprinosi da se štedi energija, jer se na par sati isključuju klima uredaji, a neguje se i osećaj zajedništva, jer komšije malo i tračare, a najviše komentarišu najnovije vesti.
Sančez navodi da su razgovori i neka vrsta psihološke radionice, jer sprecavaju usamljenost u vreme kada se zabrinutost za mentalno zdravlje pojačava.

„Meštani izlaze na ulicu i dobijaju vrstu terapije. Ljudi dele svoje priče ili probleme, a komšije pokušavaju da pomognu“, poručio je prvi čovek (38) sela na jugu Španije.

Uz radost koju je inicijativa donela meštanima, selo je postalo poznato širom Španije i šire kroz vesti u medijima.

Na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine nalaze se tri dobra iz Srbije gusle, kolo i slava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.