U trendu

Španija za Samit EU priprema predlog u vezi s vakcinama

MADRID – Španska vlada je poručila da američki predlog za odricanje prava na intelektualnu svojinu za vakcine protiv Kovid 19 jeste „korak napred“, ali nedovoljan da garantuje isporuke zemljama u razvoju, a premijer Pedro Sančez predstaviće predlog svoje zemlje na Samitu EU u petak.

„Za odobravanje takvog privremenog ukidanja zaštite intelektualne svojine trebalo bi vremena i u međuvremenu bi farmaceutske kompanije trebalo da budu fleksibilne u davanju dobrovoljnih dozvola“, navodi se u radnom dokumentu španske vlade pod nazivom „Vakcine za sve“, prenosi Rojters.

Dokument, koji bi španski premijer Pedro Sančez trebalo da predstavi u petak na samitu Evropske unije u Portu, poziva na uklanjanje trgovinskih barijera i logističkih prepreka kako bi se smanjio globalni manjak u proizvodnji vakcina.

Španija je takođe predložila platformu za nadgledanje svetskih lokacija za proizvodnju vakcina i usklađivanje neuposlenih proizvodnih kapaciteta sa potražnjom, a zbog usporavanja globalnog vazdušnog transporta, u dokumentu se navodi da bi aviokompanije trebalo da sarađuju sa međunarodnim organizacijama kako bi preuzele veću ulogu u distribuciji vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.