U trendu

Španska vlada smenila direktorku obaveštajne agencije

MADRID – Španska vlada smenila je direktorku Nacionalne obaveštajne agencije (CNI) Paz Esteban nakon otkrivanja upotrebe softvera „Pegasus“ za špijuniranje španskih zvanicnika, objavio je danas list „El Pais“, pozivajući se na neidentifikovane izvore iz vlade.

Španska novinska agencija EFE i drugi španski mediji izveštavaju da se španski kabinet složio da Paz Esteban bude smenjena sa mesta direktora Nacionalne obaveštajne agencije, ili CNI, preneo je AP.

Očekuje se da će kabinet objaviti zvanično saopštenje kasnije tokom dana.

Kako se navodi, odluka je doneta nakon što je Esteban prošle nedelje u odboru za zatvorena vrata španskog Parlamenta priznala da je agencija legalno hakovala telefone nekoliko katalonskih separatista nakon što je dobila sudsku dozvolu.

Kanadska organizacija Citizen Lab je prošlog meseca saopštila da je više od 60 ljudi povezanih sa katalonskim separatističkim pokretom bilo na meti špijunskog softvera „Pegasus“ koji je napravila izraelska grupa NSO.

Španska vlada je posle nekoliko danas saopštila da je otkrila špijunski softver „Pegasus“ u mobilnim telefonima premijera Pedra Sančeza i ministarke odbrane Margarite Robles.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar