U trendu

Špekulant Soroš je uništio živote miliona Evropljana

Mađarski premijer Viktor Orban optužio je danas u Evropskom parlamentu američkog milijardera i filantropa Džordža Soroša, rođenog u Mađarskoj, da je „uništio živote miliona Evropljana svojim finansijskim špekulacijama“ i nazvao Soroša „otvorenim neprijateljem evra“, prenosi AFP.

Orban je dodao da se uprkos tome prema Sorošu „i dalje toplo odnose ovde i toplo ga primaju na najvišem nivou“, misleći na sastanak koji je milijarder prošlog četvrtka u Briselu imao sa predsednikom Evropske komisije.

„Mi nismo veliki i moćni poput vas, niti smo moćni kao Džordž Soroš, američki finansijski špekulant koji napada Mađarsku“, rekao je Orban evroparlamentarcima, braneći mađarski zakon o visokom obrazovanju.

On je naveo da su „neosnovane“ optužbe da izmene zakona imaju za cilj zatvaranje Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti, koji je osnovao Soroš.

Dok je branio izmene zakona, mađarski premijer poručio da se snažno protivi podršci koju Soroš pruža kako bi Evropa bila otvorenija za imigracije, preneo je Rojters.

Orban je, ipak, naglasio da je „neosporna“ posvećenost Mađarske Evropskoj uniji, ali je rekao da je Budimpešta u mnogim aspektima nezadovoljna radom EU i da želi reformu bloka.

Ranije danas objavljeno je da je EU pokrenula pravnu akciju protiv Mađarske zbog njenog novog zakona o visokom obrazovanju

Predsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da je Evropska komisija uputila „formalno obaveštenje“ Orbanovoj vladi, što je prvi korak u pravnoj akciji, prenosi AP.

Taj potez je, objasnio je Dombrovskis, zasnovan na „dubinskoj pravnoj proceni“.

Evropska komisija smatra da bi taj zakon mogao da povredi evropska prava na pružanje usluga, ali i akademske slobode i pravo na obrazovanje.

Mađarska vlada će imati rok od mesec dana da odgovori, a na osnovu reakcije Budimpešte, Evropska komisija će razmotriti dalje korake.

Mađarska je zakon o visokom obrazovanju usvojila ranije ovog meseca, a rektor Centralnoevropskog univerziteta (CEU) koji Soroš podržava, Majkl Ignatijef, rekao je da to znači da njegov kampus u Budimpešti možda neće moći da primi nove studente od 1. januara.

Ignatijef je juče uložio apel za pomoć Briselu, dan pre nego što će evropski poslanici raspravljati o postupcima vlade premijera Mađarske Viktora Orbana, i istakao da je odlučan da brani instituciju koju je osnovao Soroš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar