U trendu

Špijunska afera u Norveškoj odbačena na sudu

KOPENHAGEN – Jedna norveška građevinska kompanija danas je izgubila sudski spor protiv svoje države, koju je tužila
za nadoknadu finansijske štete nastale kada je norveška obaveštajna služba pokušala da vrbuje dvojicu njenih radnika angažovanih na gradilištu u Rusiji.

Okružni sud u Oslu je obrazložio svoju odluku nepostojanjem osnova za odgovornost dve službe zadužene za obaveštajne i kontraobaveštajne poslove.

„Da bi se potraživala nadoknada štete, potrebno je utvrditi da je neko odgovoran za štetu“, navodi su u saopštenju suda.

Vlasnik kompanije, Ojlen Beton, tražio je naknadu u iznosu od 145 miliona norveških kruna (oko 16 miliona američkih dolara).

On je okrivio obaveštajne agencije da su pokušale da vrbuju radnike njegove firme za špijunske aktivnosti.

Ojlenova kompanija je 2007. i 2008. godine investirala milionske iznose u realizaciju projekta u gradu Murmansku, administrativnom centru istoimene oblasti na severozapadu Rusije.

Ojle tvrdi da je norveška obaveštajna služba pokušala da zavrbuje projektnog menadžera, Atlea Bergea i radnika, Kurta Stoea.

Ovu dvojicu je 2015. i 2016. godine privela i ispitala ruska Federalne služba bezbednosti, a potom ih je i proterala uz 10-godišnju zabranu ulaska u Rusiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.