Sporazum s Mađarskom-ulaganje u dve bolnice i trenažni centa

BUDIMPEŠTA – Ministar zdravlja Zlatibor Lončar boravio je danas u zvaničnoj poseti Budimpešti i sa resornim ministrom Miklošem Kašlerom potpisao sporazum koji će, između ostalog, Srbiji doneti ulaganje u najmanje dve bolnice i izgradnju jednog trenažnog centra.

„Sporazum koji je potpisan omogućiće Srbiji i Mađarskoj pristup fodovima EU. Najmanje što će Srbija dobiti zahvaljujući tom sporazumu je ulaganje u obnovu minimum dve bolnice i izgradnju jednog trenažnog centra za prevenciju i lečenje onkoloških oboljenja“, rekao je Lončar za Tanjug, nakon sastanka koji je imao sa mađarskim kolegom.

Tokom tog razgovora u Budimpešti dogovoren je zajednički nastup u sprovođenju skrininga i prevencije malignih oboljenja.

Istovremeno, razgovaralo se o saradnji u krizim situacijama, kada dođe do nestašice lekova, citostatika ili vakcina, kazao je Lončar.

Reč je o zajedničkom nastupu na konkursima radi postizanja niže cene i sigurnosti u snabdevanju.

Tokom posete bilo je reči o saradnji univerziteta i razmeni kadrova.

Lončar i Kašler potvrdili su da je saradnja dve zemlje, vlade i resornih ministara na visokom nivou, ali da postoji prostor da ona bude jos bolja na dobrobit zaposlenih u zdravstvu, svih građana i pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.