U trendu

Sporazum vlade i opozicije Venecuele o izlasku iz krize

KARAKAS – Vlada Venecuele i opozicija te zemlje potpisale su danas preliminarni sporazum o pronalaženju izlaska iz političke krize u toj zemlji.

Tokom razgovora u Meksiku, dve strane izdale su zajedničko saopštenje u kojem traže da se milijarde dolara zamrznutih u inostranstvu oslobode kako bi se pomoglo u finansiranju socijalnih projekata, prenosi Bi-Bi-Si.

Posle nekoliko neuspešnih rundi pregovora, vlada i opozicija su uz pomoć Norveške kao posrednika, sastavile sporazum koji će osigurati priliv prethodno zamrznutih sredstava kojim upravljaju UN u zdravstvo, obrazovanje i pomoć u hrani.

SAD pozdravile su ovaj sporazum kao „korak u pravom smeru“ i najavile da će naftna kompanija Ševron moći da nastavi sa nekim aktivnostima u Venecueli, što će uključiti uvoz sirove nafte u SAD, prenosi britanski javni servis.

Kritično pitanje oko kojeg još ne postoji dogovor su uslovi predsedničkih izbora 2024.

Predsednik Nikolas Maduro preuzeo je vlast 2013, a zbog njegovih obračuna sa opozicijom, SAD uvele su toj zemlji sankcije i priznale pobedu opozicionog kandidata Huana Gvaida na predsedničkim izborima 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.