U trendu

SRB vakcinisala pola miliona, MKD, ALB i CG okrenute zapadu

SKOPLJE – Dok je Srbija nabavila više od milion vakcina iz Rusije i Kine i vakcinisala preko 500.000 građana, ostale zemlje u regionu su se fokusirale na zapadne proizvođače, na Kovaks sistem kojim rukovodi Svetska zdrastvena organizacija, kao i na obećanja o solidarnosti EU i njenih članica, navodi Dojče vele.

U analizi na makedonskom jeziku „Zapadni Balkan i vakcine protiv kovid: Između nesposobnosti i geopolitike“ DW ističe da tri države članice NATO u regionu Albanija, Severna Makedonija i Crna Gora uopšte nisu bile zainteresovane za kinesku ili rusku vakcinu sve dok nije postalo jasno da od zapadnih vakcina neće biti ništa, a unutrašnji pritisak postao sve veći.

„Zaboravite na birokratiju, registrujte i rusku i kinesku i svakakvu vakcinu, sve je dobrodošlo. Hodaćete na kolena i molićete ih da vam dostave“, poručila je makedonskim vlastim preko Fejsbuk doktorka Tatjana Guržanova.

U međuvremenu, Crna Gora očekuje prvih 50.000 doza Sputnjik V, dok je ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče prošlog ponedeljka konačno, kako se naglašava u analizi, potpisao sporazum o nabavci 200.000 vakcina kineskog državnog proizvođača Sinofarm.

DW ukazuje i da u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gora, BiH i na teritoriji Kosova još nije započela vakcinacija, niti imaju precizne najave kada će se to dogoditi.

Niko od njih, kako se objašnjava u analizi, još nema vakcine, a obećanja su da će prve doze stići do kraja februara.

„Albanija je do sada uspela da nabavi simboličnu količinu od 2.000 vakcina za stanovništvo koje broji 2,8 miliona stanovnika“, navodi se u analizi i zaključuje da je Srbija izuzetak te da je na evropskom vrhu prema broju vakcinisanih građana do sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.