U trendu

Srbi, Rusi i Rumuni najgori po vakcinaciji u Austriji

BEČ – Demografska studija pokazala je da je stopa vakcinisanosti u Austriji različita među migrantima, da su najzainteresovaniji za imunizaciju Turci, a najgori Rumuni, Rusi i Srbi.

Naime, stopa vakcinisanosti stanovnika Austrije turskog porekla je na 73,2 odsto, slede Česi sa 73 odsto, Nemci sa 72,4 odsto, Avganistanci sa 72,3 procenata, te Italijani sa 70,2 odsto.

Svi oni su iznad stope vakcinisanosti Austrijanaca koja iznosi 67,6 odsto.

Iza njih su stanovnici Austrije poreklom sa Kosova sa 67,4 odsto , iz Bosne i Hercegovine sa 58,5 procenata, Hrvatske sa 56,3 odsto, Slovenije sa 56,2 procenata.

Na kraju liste se nalaze stanovnici Austrije poreklom iz Rumunije kod kojih je stopa vakcinisanosti svega 42,5 odsto, a malo bolji od njih su Rusi sa 44,5, te ljudi poreklom iz Srbije kod kojih je stopa vakcinisanosti 51,8 procenata.

Inače u Austrji je manje od četiri odsto stanovnika preležalo kovid19, a oko 30 odsto se nije vakcinisalo, niti preležalo koronu.

„Ti podaci pokazuju koga još moramo da uverimo da se treba vakcinisati“, poručuje ministar zdravlja Volfgang Mikštajna.

Ministar obrazovanja Martin Polašek ukazao je da spremnost na vakcinaciju raste sa stepenom obrazovanosti, pa je tako stopa vakcinisanosti među osobama sa visokim obrazovanjem na 86 odsto.

Studija pokazuje da je visoka stopa vakcinisanosti u javnoj administraciji, među medicinskim osobljem oko 80 odsto, a kod poljoprivrednika i građevinskih radnika na svega 65 procenata.

Inače Austrija planira od 1.februara da uvede obaveznu vakcinaciju za sve stanovnike ove zemlje starije od 14 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.