U trendu

Srbija i Mongolija potpisale Sporazum o ekonomskoj saradnji

NJUJORK – Šef srpske diplomatije Nikola Selaković sinoć je u Njujorku sa ministarkom spoljnih poslova Mongolije Batsetsegom Batmunkom potpisao Sporazum o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji Srbije i Mongolije.

Selaković je poručio da je Srbija otvorena za unapređenje političkog dijaloga i ukupne saradnje sa Mongolijom, s posebnim akcentom na jačanje ekonomskih odnosa.

Razgovarano je i o daljem razvoju kulturne, prosvetne i saradnje u drugim oblastima.

Selaković je Mongoliji ponudio učešće u programu „Svet u Srbiji“, kojim Srbija stipendira državljane prijateljskih zemalja za studiranje u Srbiji.

Ministar je posebno zahvalio Mongoliji na stavu po pitanju Kosova i Metohije i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Informisao je ministarku iz Mongolije o trenutnom stanju na KiM i ukazao na posvećenost Srbije dijalogu i miru i stabilnosti u regionu.

Šef srpske diplomatije naglasio je pozitivnu agendu Srbije, posvećenu razvoju celog regiona i inicijativi „Otvoreni Balkan“ koja ekonomskim koristima može da relaksira političke odnose u regionu.

Selaković je upoznao mongolsku koleginicu o ekonomskim uspesima Srbije u prethodnih sedam godina, koji su dali osnov za razvoj digitalizacije, infrastrukture i drugih oblasti.

Srbija je, prema rečima ministra, tako mogla da uloži i u zdravstvo, naročito u izgradnju bolnica i proizvodnju vakcina protiv Kovida-19.

Šef srpske diplomatije izrazio je nadu da će delegacija Mongolije u prvoj polovini oktobra biti prisutna u Beogradu na skupu Pokreta nesvrstanih zemalja, povodom obeležavanja 60 godina od održavanja Beogradske konferencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.