U trendu

Srbija i S. Makedonija potpisale Memorandum u oblasti evropskih integracija

SKOPLJE – Ministarka za evropske integracija Srbije Tanja Miščević i potpredsednik Vlade za evropske poslove Severne Makedonije Bojan Maričić potpisali su danas Memorandum o saradnji između dveju zemalja u oblasti evropske integracije i istakli da je njegovo potpisivanje još jedna potvrda razvoja sveukupnih bilateralnih odnosa u ispunjenju ciljeva, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

Ministarka Miščević je istakla da se te institucije dveju država bave najvažnijim poslom, a to su evropske integracije.

„Nekada učimo od Severne Makedonije, nekad ona od nas, ali kada govorimo o novoj metodologiji politike proširenja EU, danas je došlo pravo vreme za zajednički rad. Imali smo veoma dobre razgovore o procesu skrininga u različitim klasterima i različitim poglavljima u pregovorima EU sa Severnom Makedonijom o tome kako izgledaju nove obaveze koje se već u neku ruku razlikuju u odnosu na ono što je Srbija radila u pregovaračkom procesu“, rekla je ministarka.

Ona je dodala da zadatak nije samo da učimo jedni od drugih, već da probamo da nađemo zajednički nastup prema Evropskoj uniji i državama članicama, kao i da ima nekih pitanja na koja možemo zajednički da odgovorimo, ali i da neka pitanja zajednički otvaramo, odnosno da pokušamo da ona budu što više okrenute ka razumevanju potreba naših država.

„To je način na koji mi učimo sada van Evropske unije – kako da razgovaramo s Unijom kao region, a sutra kako da razgovaramo i kao članice Europske unije. Kako da zaštitimo naše regionalne interese koji će svakako biti različiti od interesa drugih regiona unutar Evropske unije“, precizirala je ona.

Ona je podsetila da, kao potpisnici Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, inicijative Otvorenog Balkana, i kao deo Berlinskog procesa, jedan od naših ciljeva jeste i što jače, bolje i efikasnije uključivanje u zajedničko tržište Evropske unije.

Ministarka ističe da se na tome radi i kroz koncept Otvorenog Balkana i dodaje da jedna od stvari o kojoj je takođe možemo razgovarati jeste i kako iskoristiti na što bolji način naše sporazume o stabilizaciji i pridruživanju da unapredimo taj segment.

„Najveću korist od procesa treba da bude dostupna svima nama kao građanima, dakle svima onima koji mogu da koriste prekograničnu saradnju i projekte iz prekogranične saradnje“, dodala je ona.

Ona je dodala da se nada da će vrlo brzo moći da ugosti u Beogradu glavne pregovarače iz regiona kako bismo zajednički razgovarali upravo na ovu temu.

Ministarka kaže da se entuzijazam oko pristupanja EU ne odnosi na godinu, nego na sve ono što je urađeno i na čemu se sve radi u procesu pristupanja EU.

„Kada je reč o borbi protiv korupcije kada je Srbija u pitanju, mi radimo novu strategiju za borbu protiv korupcije, posle osnivanja nezavisnog tela za borbu protiv korupcije od 2009. prema tadašnjoj strategiji njegovog delovanja, a sada smo na koraku ili u onom momentu kada možemo vrlo jasno da kažemo šta su manjkavosti, odnosno šta smo primetili da fali u toj jasnoj borbi protiv korupcije, a primetili smo da fali prevencija, da fali mnogo više i čvršćeg krivičnog gonjenja onih koji se bave koruptivnim radnjama“, objašnjava ministarka.

Ona je podsetila da je prošle nedelje organizovan veliki pododbor sa EU za praćenje sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji se upravo bavio tim pitanjima s namerom da se predstave konkretni rezultati u borbi protiv korupcije.

„Borba protiv korupcije je ozbiljan posao za svako društvo i za mnogo razvijenije institucije, viševekovne, stabilne institucije. Naš cilj je da imamo politiku koja ima nultu toleranciju prema korupciji, to je ono što je naša vodilja u ovoj oblasti. U tom smislu, percepcija korupcije je ozbiljna stvar s kojom se susrećemo i koja je zapravo mnogo zavisi i od naše komunikacije o tim pitanjima“, rekla je ona.

Maričić je rekao da je ovaj memorandum samo kruna dosadašnje saradnje.

„Potpisivanje memoranduma sa Srbijom je još jedna potvrda razvoja sveukupnih bilateralnih odnosa sa Srbijom u ispunjenju naših ciljeva, a to je članstvo u Evropskoj uniji“, rekao je on.

On kaže da obe vlade imaju isti zadatak, a to je da približe još više građanima vrednosti Evropske unije u narednim godinama, ali i da države postanu članice Evropske unije što pre, kao i da proces i rezultate učine vidljivijim i opipljivijim.

„Početak pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju je otvorio još jedno polje zajedničkog interesa za Srbijom na kojem ćemo intenzivno raditi, a to je svakako evropska integracija. Obe države su radile mnogo u proteklom periodu i očigledan je napredak. Srbija ima duži staž pregovaranja. Mi smo počeli prošle godine. Srbija pregovara već duže vremena i ima dosta iskustva od kojeg možemo da učimo, ali isto tako mi pregovaramo po novoj metodologiji po kojoj neke aktivnosti u pregovorima mi sprovodimo prvi put“, rekao je on.

On objašnjava da danas postoji politički momentum i podrška od strane Brisela i zemalja članica da se da nova dinamika u pregovorima.

„Ruska agresija na Ukrajinu je učinila da bude jasna potreba ujedinjenja i obezbeđivanja stabilnosti Evrope i stabilnosti Zapadnog Balkana i otvorila je nove mogućnosti da region iskorači ka evrointegracijama, a isto tako da da šansu Ukrajini, Moldaviji, Gruziji i ostalim državama“, rekao je on i dodao da je evropska perspektiva naših zemalja je kao nikada do sada dostižna.

„Ono što očekujemo od Evropske unije je ipak izvesnost i jasan plan za proširenje Unije, što će značiti podsticaj za ubrzanje procesa transformacija naših društava. Pokazali smo da smo kredibilan partner Evropske unije i da smo spremni da odgovorimo na zadatke iz pristupnog procesa,ali svakako, red je da Unija da vremenski okvir za članstvo koji će biti dostižan i koji će nam dati dovoljno vremena da završimo naše zadatke, ali i da nam da nadu da će članstvo u Evropskoj uniji zaista biti skoro“, ističe on.

On je dodao da je Otvoreni Balkan kao inicijativa praktično pokazao kako se funkcioniše po evropskim pravilima, barem u nekim oblastima, pre svega kada su u pitanju infrastrukturni projekti, trgovinska razmena i mobilnost građana, kao jačanje ekonomije i kreiranje stabilne i povoljne investicijske klime.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.