U trendu

Srbija i Sao Tome i Prinsipe partnerske, prijateljske zemlje

SAO TOME – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, u okviru višednevne zvanične posete zemljama centralne Afrike, danas se sastao sa ministarkom spoljnih poslova, saradnje i dijaspore Sao Tome i Prinsipea, Editom Tenžu.

Selaković je, na konferenciji za novinare posle sastanka, konstatovao da ta poseta ima istorijski značaj, jer ovo je prvi put da jedan ministar spoljnih poslova Srbije boravi u Sao Tome i Prinsipeu, i to u godini kada naše dve zemljke proslavljaju 45. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„Naše dve prijateljske zemlje imaju veoma dobre odnose, bez otvorenih pitanja. Sao Tome i Prinsipe je za nas partnerska zemlja, i to partnerstvo i prijateljstvo se iskazuje i kroz podršku vaše zemlje po pitanjima od najvišeg značaja za Srbiju. Reč je o podršci koju vaša zemlja pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u vezi sa našom južnom pokrajinom Kosovom i Metohijom“, kazao je Selaković.

Prema njegovim rečima, danas potpisani sporazumi – memorandum o razumevanju između dva ministarstva spoljnih poslova o političkim konsultacijama i memorandum o saradnji ministarstava poljoprivrede – podstaći će saradnju dve zemlje u narednim godinama.

Današnja poseta, kako je konstatovao ministar Selaković, jeste dragocena prilika za sadržajne razgovore i definisanje polka u kojima je moguće produbiti bilateralnu saradnju, saopšteno je iz MSP.

„Razgovaramo o tome kako da pomognemo našim prijateljima, koliko stipendija možemo da obezbedimo vašim studentima za školovanje u Srbiji i kako da pomognemo u ublažavanju posledica poplava koje su ove godine pogodile tu državu. Takođe, razgovaramo i o saradnji na multilateralnom planu u okviru raznih međunarodnih organizacija“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije je posebnu zahvalnost ministarki Tenžu izrazio zbog toga što je prihvatila poziv i učestvovala na skupu Pokreta nesvrstanih zemalja, koji je prošle godine održan u Beogradu.

Ministarka Tenžu je istakla značaj današnjeg susreta, u svetlu izazova sa kojima se dve zemlje suočavaju i potrebe za solidarnošću u njihovom rešavanju.

Dve zemlje, kako je rekla, imaju bezrezervnu želju i nameru da učvrste prijateljtvo i podignu ga na viši nivo.

„Prijateljstvo naša dva naroda ima korene u prošlosti, i oni su dovoljno snažni i duboki da bi na njima rasla i buduća saradnja“, kazala je ministarka.

Ona je istakla značaj danas potpisanih sporazuma, konstatujući da postoji velika saglasnost dve zemlje po mnogim međunarodnim temama.

„Uverena sam da ćemo nastaviti da pronalazimo dobre načine da narodi naših zemalja imaju obostranu korist od prijateljstva naših dveju zemalja“, rekla je ministarka Edita Tenžu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar