U trendu

Srbija sprečila dolazak naoružanih migranata u Austriju

BEČ – U senci rata u Ukrajini prisutna je jedna druga kriza, a to je rekordan broj migranata, od kojih je jedan broj hteo da krene put Austriji naoružan automatskim puškama i sa 182 metka, prenose danas austrijski mediji.

Austrijske vlasti alarmirane su nedavnom akcijom srpske antiterorističke jedinice samo 10 kilometara od mađarske granice.

U toj akciji je, nadomak Subotice, uhapšeno oko 40 teško naoružanih migranata.

Ta grupa je imala automatske puške, četiri pištolja, 12 noževa, mačete, sablje i 182 metka različitog kalibra, prenose „Kronen cajtung“, dodajući da su imali i narkotike i šest lažnih pasoša ili ličnih karata.

Austrijske vlasti očekuju da će ove godine biti registrovano oko 70.000 zahteva za dobijanje azila, što bi bila druga najveća vrednost od 2015.godine, a taj broj je bez ukrajinskih izbeglica, podseća dnevnik „Kronen cajtung“.

Da brutalne međunarodne bande krijumčara u senci rata u Ukrajini vide šansu za nove poslove, pokazuje najnoviji razvoj na balkanskoj ruti, duž koje se, kako se navodi, 45.000 migranata priprema za put ka zapadu.

Na srpsko-mađarskoj granici, piše list, raste pritisak i nasilje među migrantima.

Zbog ove situacije, koja predstavlja pretnju po bezbednost, generalni direktor za javnu bezbednost Austrije Franc Ruf i direktor kancelarije za borbu protiv krijumčara pri Saveznoj kriminalističkoj službi, otputovaće sutra na mađarsko-srpsku granicu.

Prethodno je bečki dnevnik „Kurir“ objavio kritiku austrijske nevladine organizacije „SOS Balkanrute“, koja je kritikovala srpske vlasti i ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina za navodne rasističke izjave i maltretiranje migranata.

Uz slike uhapšenih migranata, list je pokušao da prikaže kako srpske vlasti vrše nasilje nad nedužnim migrantime, bez reči o akciji protiv naoružanih lica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar