U trendu

Srbin Predrag Bastić osuđen na 35 godina zatvora

SARAJEVO – Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Srbin Predrag Bastać osuđen objedinjenom kaznom od 35 godina zatvora za krivično delo ratni zločin protiv čovečnosti.

Pritom je, saopšteno je iz Suda, uzeta u obzir ranije izrečena pravosnažna presuda, kojom je Bastać 4. februara 2010. godine osuđen na 22 godine zatvora.

Optuženom će u izrečenu kaznu biti uračunato vreme provedeno na izdržavanju kazne po ranijoj pravosnažnoj presudi, kao i vreme provedeno u pritvoru.

Bastah je proglašen krivim zato što je u periodu od 21. aprila 1992. godine do kraja septembra 1992., u okviru širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske, usmerenog protiv civilnog bošnjačkog i ostalog nesrpskog stanovništva opštine Vlasenica.

Navodi se da Bastać znao za taj napad i da su njegove radnje deo tog napada kao pripadnika rezervnog sastava MUP-a RS, SJB Vlasenica, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na političkoj, nacionalnoj i verskoj osnovi, učestvujući u zajedničkom planu i njegovom doprinošenju ostvarenju zajedničkog cilja lišavanja drugih osoba života.

Sud je istovremeno odbio optužbu u delu koji se odnosi na osobe obuhvaćene ranijom pravosnažnonm presudom, kako je naznačeno u izreci presude.

Protiv ove presude Baastać ima pravo žalbe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar