U trendu

Šri Lanka: Policijski čas suspendovan na 12 sati

KOLOMBO – Nakon što je novi premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge pokušao da formira vladu posle krvave eskalacije antivladinih demonstracija i sukoba sa provladinim aktivistima u kojima je poginulo devetoro ljudi, u ovoj ostrvskoj zemlji je danas suspendovan policijski čas na 12 sati.

Posle više od mesec dana uglavnom mirnih protesta protiv vlade, ove nedelje su izlivi građanskog nezadovoljstva postali nasilni kada su pristalice bivšeg premijera Mahinde Radžapakse upale u kamp antivladinih demonstranata u glavnom gradu Kolombu gde su napadali demonstrante i palili im šatore, prenosi Rojters.

U početnim sukobima i odmazdi protiv državnih funkcionera takođe je povređeno više od 300 ljudi.

Vlada je u četvrtak i u petak suspendovala na nekoliko sati 24-časovni policijski čas kako bi se omogućila kupovina osnovnih životnih namirnica.

Mahinda Radžapaksa je podneo ostavku nakon nasilnih protesta prošlog ponedeljka, ostavljajući svog mlađeg brata Gotabaju Radžapaksu da vlada kao predsednik.

Teško pogodena pandemijom, rastućim cenama nafte i smanjenjem poreza od strane populističke vlade, Šri Lanka našla se u najgoroj ekonomskoj krizi od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1948. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar