U trendu

Sri Lanka: Protesti zbog krize uprkos policijskom casu

KOLOMBO – Opozicioni poslanici i hiljade nezadovoljnih ljudi, ljutih zbog vladinog načina postupanja u rešavanju ekonomske krize u Šri Lanki, danas su marširali kako bi osudili predsednikovu odluku da uvede policijski čas i vanredno stanje u zemlji.

Policija je upotrebila suzavac i vodene topove na stotine studenata koji su pokušavali da probiju barikade u blizini grada Kandija, u regionu poznatom po uzgoju čaja, preneo je AP.

Korisnici interneta nisu mogli da pristupe Fejsbuku, Tviteru, Jutjubu, Vocapu i drugim društvenim medijima skoro 15 sati nakon što su vlasti blokirale pristup.

Očigledno zbog sve veće kritike, pristup društvenim mrežama je kasnije obnovljen.

Platforme su korišćene za organizovanje protesta u kojima se poziva predsednik Gotabaja Radžapaksa da podnese ostavku, jer je, kako smatraju, odgovoran za sve veće ekonomske probleme zemlje.

U Šri Lanki je na snazi policijski čas širom zemlje do ponedeljka ujutro nakon što je Radžapaksa u petak u ponoć preuzeo vanredna ovlašćenja.

Širom zemlje danas je održano više protesta zbog gneva ljudi koji čekaju u dugim redovima za esencijalnu hranu, gorivo i višesatnih nestanaka struje.

U glavnom gradu Kolombu, opozicioni poslanici marširali su ka glavnom trgu, uzvikujući parole i noseći transparente na kojima je pisalo „Stop gušenju“ i „Gota idi kući“.

Gota je skraćena verzija predsednikovog imena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar