U trendu

Srpska dijaspora u austrijskom parlamentu

BEČ – Na poziv predsednice austrijsko-srpske grupe prijateljstva austrijskog parlamenta Gudrun Kugler prestavnici više srpskih klubova i udruženja posetili su austrijsku Skupštinu.

Kugler, koja je poslanica vladajuće Narodne partije Austrije (OVP), od svog dolaska na mesto predsednice austrijsko-srpske grupe prijateljstva trudi se da uspostavi što tešnje kontakte i sa srpskom dijasporom u Austriji.

Ispred parlamenta Srbe je pozdravio predsednik austrijske skupštine Volfgang Sobotka, koji je ukazao na značaj dobrih odnosa dve zemlje.

On je podsetio da je austrijski kancelar Karl Nehamer ove nedelje posetio Srbiju i izrazio zadovoljstvo što je poslanica Kugler pozvala i Srbe u Austriji u parlament.

Nakon obilaska parlamenta Kugler je razgovarala sa predstavnicima udruženja i klubova iz Beča, Salcburga, Linca i Inzbruka.

Ona je zamolila prisutne da iznesu probleme sa kojima se suočavaju, kao i predloge za još bolji suživot.

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Stanković rekao je da su Srbi ponosni građani Austrije, koji se ne stide svojih korena.

„Te korene smo doneli u Austriji i želimo da i ovde negujemo našu kulturu i jezik“, podvukao je on.

Stanković, kao i predsednik SPKD “Prosvjeta” u Austriji Srđan Mijalković, ukazali su da je problem što u školama nema nastave srpskog jezika, već se predaje veštački „Bosansko-hrvatsko-srpski“ (BKS).

„Bilo bi neophodno da naša deca mogu da uče srpski. Nije prirodno zadržati BKS. Ako dete zna svoj maternji jezik lako će naučiti svaki drugi“; objasnili su oni.

Stanković je istakao da bi klubovi za svoj petodecenijski rad trebalo da dobiju priznanje od Austrije, jer su radili na integraciji naših građana.

On je podsetio da su klubovi prva adresa kojoj se obraćaju građani iz Srbije kada se doseljavaju u Austriju.

Stanković je kazao da u Beču nedostaje saradnja sa vlastima u toj oblasti.

Austrijski istoričar Volfgang Rorbah naglasio je da je važno da se prikaže sve što Srbi i Austrijanci imaju zajednički, jer mnogo više spaja dva naroda nego što ih razdvaja.

Poslanica Kugler rekla je da su Austrija i Srbija na mnogim nivoima tesno povezane.

„Naša dva naroda i zemlje su istorijski, geogafski, a posebno preko ljudi povezani. Puno Srba živi u Austriji, ali ima i puno Austrijanaca u Srbiji. Puno nas povezuje i važno je podvući gde još možemo poboljšati veze“, podvukla je Kugler za Tanjug.

Rekla je da je pozvala Srbe na sastanak kako bi čula od njih šta ih tišti, kako mogu sarađivati, i kako zajednički doprineti daljem povezivanju Austrije i Srbije.

„Kao predsednica parlamentarne grupe prijateljstva želim da budem platforma koja spaja ljude i zemlje“, podvukla je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.