U trendu

Srpski policajci u Sarajevu oslobođeni optužbi za Srebreni

SARAJEVO/BEOGRAD – Sud BiH u Sarajevu oslobodio je danas od optužbi za ratni zločin nekadašenjeg komandanta policije u Srebrenici i Zvorniku Dragomira Vasića, saznaje Tanjug.

Optužbi su oslobođeni i nekadašnji načelnik Stanice javne bezbednosti (SJB) u Bratuncu Miodrag Josipović, bivši zamenik komandira Policijske stanice u Bratuncu Branimir Tešić, nekadasnji komandant Posebnih jedinica policije (PJP) Danilo Zoljić, i bivši komandir Prve čete PJP-a Radomir Pantić.
Sud im je izrekao oslobađajuću presudu jer nije dokazano da su počinili dela iz optužnice koja ih tereti za pomaganje u prisilnom preseljenju Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine, kao i za hvatanje i pogubljenje muškaraca u Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku.

Vasićeva odbrana od početka tvrdi da on nije znao za plan prisilnog preseljenja i ubijanja muškaraca Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine.

Vasić je prema optužnici bio komandant Štaba policijskih snaga u Zvorniku u vrijeme izvršenja zločina u Srebrenici u julu 1995. godine, te načelnik zvorničke Stanice javne bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar