U trendu

Šta Fon der Lajen očekuje od novog komesara za proširenje?

BRISEL – Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u pismu Laslu Tročanjiju, kojeg je predložila za komesara za susedstvo i proširenje, istakla značaj kredibilne evropske perspektive za Zapadni Balkan i važnost ubrzanja napretka u procesu proširenja.

Predsednica Evropske komisije uputila je pisma svakom od predloženih komesara.

U pismu Tročanjiju ona je naglasila da je „evropska perspektiva Zapadnog Balkana pomogla da se prevaziđu istorijske podele i pokrenu ključne političke i ekonomske reforme“. U isto vreme, navodi ona, spoljni uticaj u regionu značajno raste.

„Imperativ je da održimo i ubrzamo napredak u narednih pet godina, kroz procenu zasnovanu na zaslugama svake zemlje kandidata, uz očuvanje kredibilne perspektive za budući pristup EU“, navela je Fon der Lajen u pismu Tročanjiju.

Ona je Tročanjiju poručila da bi trebalo da radi na ubrzanju strukturalnih i institucionalnih reformi i fokusira se na osnove vladavine prava, ekonomski razvoj i reformu javne administracije.

Ona je, takođe, pozvala Tročanjija da podrži sve napore u borbi protiv korupcije u regionu, kao i napore ka izgradnji dobrosusedskih odnosa i rešavanju bilateralnih sporova.

Fon der Lajen je, takođe, uputila pismo Žozepu Borelu, kojeg je predložila za šefa diplomatije, u kojem je ukazala na značaj Evrope koja je više strateška i više ujedinjena u oblasti spoljnih poslova.

„Trebalo bi da pokušate da ojačate kapacitet Unije kako bi delovala nezavinso i promovišete njene vrednosti i interese širom sveta“, poručila je ona.

Fon der Lajen je dodala da EU, kao globalni lider, mora da donosi odluke na brži i efikasniji način.

Novoimenovana predsednica Evropske komisije objavila je danas u Briselu zaduženja koja je dodelila svom timu od 27 komesara i saopštila da želi da njena Komisija bude „fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razume Evropu i sluša šta Evropljani žele“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.