U trendu

Šta građani Irana misle o eventualnom ratu sa SAD?

TEHRAN – Zbog sankcija koje su SAD uvele Iranu, oko 80 miliona građana te zemlje suočava se sa nestašicom hrane, lekova i drugih proizvoda, a sada i sa opasnošću od mogućeg napada jer je u region doplovio američni nosač aviona, prenosi AP.

Većina građana veruje da rat neće zahvatiti region, iako mnogi kažu da će braniti zemlju, navoodi AP i dodaje da građani smatraju da bi Iran trebalo da razgovara sa SAD kako bi rešili ekonomske probleme, iako predsednika SAD Donalda Trampa ocenjuju „nepristojnim i nepouzdanim protivnikom“.

Studentkinja Afra Hamedzadeh (20) smatra da Tramp nije predvidiv i da niko ne zna kako da reaguje na njega.

„Od kako on kontroliše svetsku ekonomiju, nekako nam je ostalo nekoliko opcija“, rekla je ona.

Sa druge strane, domaćica Zoerh Sadeđi (51), smatra da bi SAD uradile puno toga do sada da su mogle i dodaje da ne može ništa da učini.

To misli i službenik Masumeh Izadpanah (35) koji kaže da kada neko pokušava da vas zaplaši, to znači da još nije spreman za rat.

„Kada neko stvarno želi rat to počinje momentalno. Kao kada nas je Irak napao, ođednom su svuda padale bombe. A sada SAD samo kaže ‘dolazimo’, kako bi nas uplašili“, rekao je on.

Veteran Muhamed Ali Mogadam (58) navodi da je spreman za rat.

„Ohrabrio bih i moja tri sina i unuke da idu da brane Iran“, rekao je Muhamed.

Penzionisani računovođa Sores Maleki kaže da bi razgovori sa SAD o ukidanju sankcija pomogli pokretanju iranske ekonomije.

Nezaposlenost u Iranu je 12 odsto, a mnogi ističu da je situacija mnogo gora jer je četvrtina mladih nezaposlena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar