Šta je opasnije i od IS i od Al Kaide?

Stručnjaci za bezbednost upozorili su danas da Sjedinjenim Američkim Državama i svetu preti mnogo veća i ozbiljnija opasnost od Al-Kaide i samozvane Islamske države, piše „Biznis insajder“.

Bezbednosni stručnjaci ugledne američke konzervativne fondacije „Heritidž Faundejšn“, koja već decenijama ima veliki uticaj na kreiranje politike u SAD, upozoravaju da Iran predstavlja daleko najveću pretnju SAD i njihovim saveznicima, preneo je sajt Indeks.hr.

Iran možda ne predstavlja kratkoročnu pretnju za unutrašnju bezbednost SAD kao terorističke grupe poput IS-a i Al-Kaide, ali njegov potencijal za razvoj nuklearnog oružja nakon što sporazum sa SAD istekne čini Iran značajnom dugoročnom pretnjom, ocenjuju stručnjaci.

Dogovor Obamine administracije sa Iranom ograničava sposobnost te zemlje za razvoj nuklearnog oružja u zamenu za ublažavanje sankcija, ali nakon što sporazum više ne bude na snazi Iran će početi drastično da ubrzava svoj nuklearni program.

„Oni su veoma strpljivi i veoma strateški,“ kaže Majkl Predžent, pomoćni saradnik na Institutu Hadson i bivši američki obaveštajni zvaničnik u Iraku za „Biznis insajder“.

„Za nas 15 godina izgleda kao dugo vremena, ali za njih ne… Oni će za 15 godina postati dominantna sila na Bliskom istoku“, dodaje on.

Njegov kolega sa Vašingtonskog Instituta za bliskoistočnu politiku izrazio je sličnu zabrinutost ranije ove godine.

„Dok će iranska sposobnost razvoja nuklearnog oružja rasti, alata dostupnih u Sjedinjenim Državama za suprotstavljanje biće sve manje,“ rekao je u januaru bivši viši direktor u Savetu za nacionalnu bezbednost Majkl Sing.

„Međunarodna zajednica označiće nuklearne aktivnosti Irana i preostalu nuklearnu infrastrukturu legitimnima, iranska vojska će ojačati, a SAD je pristao da se neće mešati u uvođenje dodatnih sankcija i da će suspendovati one najteže“, izjavio je Sing.

„Uvođenje novih sankcija moglo bi da uništi dogovor pa im se američke vlasti zbog toga toliko protive, čak i kad je u pitanju UN-ov Savet bezbednosti“, dodaje Predžent.

Iran predstavlja i ozbiljnu hakersku prijetnju i sponzoriše militantske i terorističke grupe poput Hezbolaha, ocenjuju analitičari.

Ta libanka militantna šiitska grupa koju Iran finansira ponekad u njegovo ime izvršava terorističke napade, podseća Indeks.

„S obzirom na to da je Hezbolah čvrsto povezan sa Iranom, postoji realna mogućnost da aktivira svoje terorističke ćelije u SAD ako se dogodi neki konflikt između Irana i SAD ili Izraela“, zaključuje Predžent.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.