Stoltenberg: Rusija vojnim sredstvima stvara svoju zonu uticaja

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u intervjuu za nemački list Bild da Rusija svim raspoloživim vojnim sredstvima nastoji da stvori svoju „zonu uticaja“.

„Rusija nastoji da svim raspoloživim vojnim sredstvima stvori svoju zonu uticaja. Suprotno medjunarodnom pravu, Moskva je anektirala Krim i podržava separatiste na istoku Ukrajine, ali NATO će nastaviti da prati militarizaciju svojih granica na Arktiku, Baltiku, Crnom moru i u oblasti Sredozemlja“, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je Alijansa spremna da reaguje na agresivne i iznenadne ruske manevre i ocenio da rasporedjivanje četiri bataljona NATO-a u baltičkim zemljama i Poljskoj nije izazivanje konflikata, već pokušaj da se oni spreče.

Prema Stoltenbergovim rečima, NATO stacioniranjem svojih snaga na istoku „primereno odgovara na agresivno delovanje Rusije“.

Bivše članice Sovjetskog saveza, Letonija, Litvanija i Estonija, koje su članice NATO od 2004. godine, zatražile su od Alijanse da pojača svoje prisustvo na njihovim teritorijama zbog ukrajinske krize i jačanja ruske vojne moći u blizini njihovih granica.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a odobrili su u utorak na sastanku u Briselu rasporedjivanje četiri bataljona od po 800 do 1.000 vojnika u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj, a Stoltenberg je tada rekao da je to znak spremnosti Alijanse da brani svoje članice od napada sa strane.

Vojnici će u tim zemljama boraviti po principu rotacije, a ne u stalnoj misiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.