U trendu

Stravično na Karibima: Apsolutno razaranje, sedam žrtava uragana Irma

Uragan Irma protutnjao je Karibima ostavivši za sobom pustoš i veliku materijalnu štetu i odnevši najmanje sedam života.

Uragan Irma naneo je „apsolutno razaranje“ karipskom ostrvu Barbuda i izazvao štetu koja se procenjuje na oko 150 miliona dolara, izjavio je premijer države Antigva i Barbuda, Gaston Braun.

Zvaničnici upozoravaju da je francuska teritorija ostrva Sveti Martin skoro uništena.

Na ovom ostrvu u prekidu je snabdevanje strujom, dok na takođe francuskom ostrvu Sen Bartsu, gde živi oko 9.000 ljudi, uragan ometa komunikacije.

https://www.youtube.com/watch?v=bB_oO6S-HRs

U francuskom delu Sen Martena živi oko 40.000 ljudi, a isti broj je i na holandskoj strani tog ostrva.

Holandski ministar unutrašnjih poslova Ronald Plasterk rekao je da je šteta izazvana uraganom na tom ostrvu „ogromna“, ali da njene razmere još nisu poznate između ostalog i zbog problema u komunikaciji.

Dok razmere štete još uvek nisu sasvim poznate, broj nastradalih verovatno će porasti, prenosi BBC.

Irma koja je dostigla kategoriju pet prošla je severno od američke teritorije Portoriko, saopštio je Američki nacionalni centar za uragane.

Više od polovine tromilionske populacije na ostrvu je bez struje, a uragan je doneo obilne padavine praćene jakim vetrovima.

Zvaničnici kažu da struje neće biti nekoliko dana.

Najsnažniji uragan na Atlantiku u poslednjih deset godina dostigao je brzinu od 285 kilometara na čas a put nastavlja severno od obale Dominikanske Republike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.