U trendu

Irma opustošila Karibe: Najmanje dve žrtve(video)

Uragan Irma, jedna od najsnažnijih atlantskih oluja ovog veka, zahvatio je u sredu francuska prekomorska ostrva Sveti Bartolomej i francusko-holandski Sveti Martin uz velike materijalne štete i sada preti Portoriku, Haitiju i Floridi, prenose mediji u regionu.

Uragan pete kategorije, najviše na skali kojom se meri intenzitet uragana, kreće se u smeru zapad-severozapad brzinom od 22 km na sat i približio se Anguli, Britanskim Devičanskim Ostrvima, istočnom rtu Portorika, a preti možda i Haitiju.

Središte oluje, promera oko 50 km, zadržalo se oko sat i po iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara u obalu i veći deo obale je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vetra duvaju brzinom od 360 km/h.

Materijalne štete su već velike, rekla je Annick Girardin, francuska ministarka prekomorskih teritorija i dodala da u tom području ima puno srušenih krovova i da vlada velika zabrinutost za dva ostrva na kojima je oko 7000 osoba odbilo da se skloni u zaklone.

Nisu izdržale čak ni čvrste kuće

Ona je na društvenoj mreži Twitter najavila da u sredu naveče putuje na Guadeloupe s novim pojačanjima u osoblju i opremi za to područje.

Na Svetom Martinu su četiri kuće, najsolidnije gradnje, uništene što navodi na zaključak da su slabije kuće potpuno uništene, upozorio je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb koji je dodao da za sada nema podataka o ljudskim gubicima.

https://www.youtube.com/watch?v=qKEmbxdI9gM

U holandskom delu ostrva lokalni mediji izveštavaju o ogromnim štetama. Na Svetom Bartolomeju „vetrovi jačaju, kuća se trese“, ispričao je telefonski Bruno (57), koji je preživeo uragane Hugo, Marylin, Luis, Gonzalo, Georges i ocenio da je Irma jači uragan od Gonzala i Marylin.

Taj uragan je prisilio avion kojim putuje papa Franjo u Kolumbiju da izmeni putanju. Uz uragan vetrovi duvaju 295 km/h, prema Američkom centru za uragane (NHC).

Stanje pripravnosti za Floridu, Portoriko…

Uragan je, kako se čini, poštedeo francusko ostrvo Guadeloupe, smešten južnije na Antillima, gde je u sredu ujutro izdana crvena uzbuna za uragane. Meteo-France ističe da je Irma već zabeležena kao istorijsko snažan uragan.

Američki predsednik Donald Trump je za Devičanska ostrva, Portoriko i Floridu proglasio stanje pripravnosti. Već traju evakuacije s ostrva Key West, na krajnjem jugu Floride.

Uragan Irma: Najmanje dve žrtve na francuskim Karibima

Najmanje dve osobe poginule su na francuskim karipskim ostrvima Sen Bart i Sen Marten, u udaru uragana Irma, saopštila je danas francuska ministarka za prekomorske teritorije Anik Žirarden.

„Za sada govorimo o dvoje poginulih i dvoje teško povređenih. Očigledno je da se situacija može vrlo brzo promeniti“, rekla je ona novinarima pre ulaska u avion kojim će otputovati u pogođeni region, javio je Rojters.

Žirarden je dodala da je francuska vlada pokrenula plan za vanredne situacije, ali da je od vitalnog značaja da se proceni obim štete, jer u ovoj fazi vlasti nemaju pristup najgore pogođenim oblastima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.