U trendu

Štridinger novi načelnik generalštaba Vojske Austrije

BEČ – Vojska Austrije dobila je danas zvanično novog načelnika generalštaba, pošto je Rudolf Štridigner preuzeo dužnost.

General Štridinger, na svečanosti povodom preuzimanja dužnosti u kasarni „Marija Terezija“ u Beču, posebno je pohvalio ministarku odbrane Klaudiju Taner za njeno zalaganje za povećanje budžeta vojske.

Istakao je da budžet koji je dobila vojska u narednim godinama nisu nikada bile na ovom nivou od Drugog svetskog rata.

„Svi mi, a tu mislim na sve delove vojske, imamo odgovornost da sredstva koja su nam na raspolaganju usmerimo u pravom smeru“, rekao je on i pozvao na timski duh u vojsci.

Ministarka Taner, takođe, je bila puna reči hvale za novog načelnika generalštaba istakavši da je „Štridinger bez sumnje najbolji oficir koji Austrija ima“ i čovek koji će voditi vojsku u budućnost.

Štridinger je već dve decenije na rukovodećim mestima u austrijskoj vojsci.

Od 2002. bio je šef kabineta generalštaba i šef odeljenja za generalštab, a time neposredni savetnik načelnika generalštaba.

Štridinger ima i iskustvo na Balkanu, pošto je 2006. bio komandant austrijskog kontingenta, kao i jedinice sever misije EUFOR Altea u BiH.

Potom je 2011. bio komandant vojne komande pokrajine Donje Austrije, a 2016. je bio šef vojne obaveštajne službe, te od 2020. šef štaba ministarke Taner.

Od jula prošle godine bio je šef direkcije generalštaba i zamenik načelnika generalštaba.

Široj javnosti u Austriji Štridinger je postao poznat postavljanjem na mesto ko-šefa savetodavnog tela za borbu protiv korone, ali i zbog izjave pre dve godine da vojska nije više u stanju da obavlja svoje osnovne zadatke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.