U trendu

Sud: Čepe u zatvoru možda do kraja života

KARLSRUE – Savezni sud u nemačkom gradu Karlsrue potvrdio je danas da bi Beate Čepe, članica neonacističke grupe koja je učestvovala u sedmogodišnjem krvavom pohodu u kome je ubijeno deset ljudi, mogla da ostane do kraja života zbog težine njenih zločina.

Savezni sud pravde je u saopštenju naveo da je odbio njenu žalbu na presudu zbog učešća u deset ubistava, navodeći da su njeni zločini toliko ozbiljni da ne može da bude puštena posle 15 godina u slučaju dobrog vladanja.

Presuda je pravosnažna i ona više nema pravo na žalbu, a tačan broj godina koliko će služiti zatvor će biti utvrđen naknadno, a moguće je da ostane do kraja života, preneo je Rojters.

Lokalni mediji prenose da ona sada ima 46 godina.

Čepe je bila među desničarskim liderima neonacističkog podzemlja, bande koja je ubila osmoro ljudi turskog porekla i jednu osobu grčkog porekla, u periodu između 2000. i 2007. godine, kao i policajku.

Ona je vodila logistiku i finansije grupe, a pravila je i sigurne kuće za ubice.

Lideri neonacističke grupe, Uve Bonhart i Uve Mundlos, za koje se veruje da su izvršili ubistva, stradali su pre nego što su uhapšeni, u slučaju za koji se sumnja da se radi o ubistvu i samoubistvu, dodaje Rojters.

Sud je takođe potvrdio presude za još dvoje saučesnika, koji su dobili kraće kazne za učešće u zločinima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.