U trendu

Sud EU: Turistima bar delimično refundirati novac izgubljen zbog kovid mera

BERLIN – Putnici čiji su paket aranžmani propali zbog mera uvedenih zbog pandemije korona virusa, moći će da dobiju bar delimičan povraćaj tog novca, saopštio je danas najviši sud Evropske unije.

Evropski sud pravde dao je svoje mišljenje nakon što je sud u Minhenu od njega zatražio mišljenje u vezi dvoje turista, koji su kupili dvonedeljni paket aranžman na španskom ostrvu Gran Kanarija, počevši od 13. marta 2020. godine, u trenutku kada je pandemija korona virusa pogodila Evropu, prenosi AP.

Zbog nametnutih ograničenja i ranijeg povratka kući, turisti su tražili smanjenje cene aranžmana za čak 70 odsto.

Kada su ograničenja uvedena 15. marta, na španskom ostrvu su plaže zatvorene, uveden je policijski čas, a gosti su mogli da napuštaju sobe samo da bi jeli, saopštio je sud EU.

Turoperator je odbio traženo sniženje, uz obrazloženje da se ne može smatrati odgovornim za „opšti životni rizik“.

Međutim, Sud EU je utvrdio da „putnik ima pravo na smanjenje cene svog aranžmana ako je došlo do neusklađenosti putnih usluga uključenih u paket, zbog ograničenja koja su nametnuta na destinaciji putovanja radi suzbijanja širenja zarazne bolesti, kao što je kovid-19“.

Rečeno je da nije važno da li su slična ograničenja nametnuta u mestu prebivališta putnika ili u drugim zemljama.

Dodaje se da će nemački sud sada morati da proceni da li ograničenja u konkretnom slučaju mogu da predstavljaju neispunjenje ili neispravno izvršenje ugovora od strane organizatora putovanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar