U trendu

Sud EU vratio imunitet Puđdemonu i njegovim saradnicima

BRISEL – Sud Evropske unije odlučio je danas da vrati poslanički imunitet trojici bivših visokih katalonskih zvaničnika koji su pobegli iz Španije strahujući od hapšenja zbog secesionističkog političkog angažovanja u Kataloniji.

Odluka evropskog suda je poslednja epizoda u pravnoj sagi bivšeg predsednika španske regije Katalonije Karlesa Puđdemona i dvojice njegovih saradnika, bivšeg katalonskog ministra zdravstva Tonija Komina i bivše katalonske ministarke obrazovanja Klare Ponsati, prenosi AP.

Plašeći se hapšenja, Puđdemon i nekoliko njegovih saradnika pobegli su u Belgiju u oktobru 2017. godine nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije koji su španski sudovi i vlada proglasili nezakonitim.

Godine 2019. Puđdemon i njegova dva saradnika osvojili su mesta u Evropskom parlamentu i dobili su imunitet kao članovi skupštine EU, međutim Evropski parlament im je prošle godine ukinuo imunitet.

Puđdemon je kasnije uhapšen na Sardiniji, ali mu je dozvoljeno da bude na slobodi nakon što je sudija odložio odluku o zahtevu Španije za ekstradiciju.

Italijanski sud je prvo želeo da vidi kakvu she odluku doneti sud Evropske unije povodom Puđdemonove žalbe na ukidanje imuniteta kao poslaniku Evropskog parlamenta.

Sud EU u Luksemburgu u julu je potvrdio presudu o ukidanju imuniteta, ali Puđdemon (59) je uspešno izbegao ekstradiciju jer je boravio u Belgiji.

U svojoj odluci sud EU je naveo da „činjenica da belgijske vlasti nisu predale tražena lica španskim vlastima ne isključuje veliku verovatnoću da će oni biti uhapšeni“.

Očekuje se da će se sudska bitka nastaviti i u narednim mesecima, ako ne i godinama, pošto su mogućnosti za žalbe i dalje otvorene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar