U trendu

Sud odbio zahteve za oslobadjanje bivšeg predsednika

Vrhovni sud Brazila odbacio je dva zahteva za puštanje iz zatvora nekadašnjeg predsednika države Luisa Inasija Lule da Silve, osudjenog za korupciju.

Prvi zahtev, koji je imao malo šansi za uspeh, odbacilo je četvoro sudija dok je jedan bio za.

Sudije su nakon toga odbacile i zahtev koji se zasnivao na oceni pristrasnosti Serdja Mora, nekadašnjeg sudije koji je osudio Lulu a potom postao ministar pravde.

Tu je odnos glasova sudija bio 3:2. Odlučeno je da se ponašanje  Serdja Mora ispita u drugoj polovini godine a da se nekadašnjem lideru brazilske levice ne odobri puštanje na uslovnu slobodu.

Lulini advokati su tvrdili da sudija Moro nije mogao biti nepristrasan jer je potom postavljen za ministra pravde u vladi ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara, izabranog u oktobru 2018. nakon što je Lula zbog osude na zatvorsku kaznu bio sprečen da se kandiduje.

Bivši predsednik Brazila od aprila prošle godine služi kaznu od osam godina i 10 meseci zatvora zbog pasivne korupcije i pranja novca.

On tvrdi da je nevin i da je Serdjo Moro bio deo političke zavere s ciljem da mu se onemogući učešće na izborima na kojima je prema anketama bio favorit.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.