U trendu

Sud u SAD: Policija primenila prekomernu silu prema ubijenom Afroamerikancu

RIČMOND – Na današnjem suđenju za ubistvo Afroamerikanca Irva Otiena iz američke države Virdžinije, tužilac je rekao da snimci sigurnosnih kamera iz državne psihijatrijske bolnice prikazuju kako su ubijenog vezali lisicama policajci koji se sada suočavaju sa optužbama za ubistvo drugog stepena.
Tužilac okruga Dinvidi En Kejbel Baskervil rekla je tokom prvog sudskog saslušanja sedam policajaca u sredu da je Irvo Otieno ugušen na smrt, javile su lokalne novine Ričmond tajms dispeč.
Baskervil je istakla da Otieno nije delovao borbeno i da je sedeo u stolici pre nego što su ga policajci povukli na pod i da je to bila protivzakonita demonstracija moći.
Otieno, 28-godišnjak iz okruga Henriko, imao je ranije probleme sa mentalnim zdravljem i doživeo je psihičke smetnje tokom svog prvog susreta sa policijom ranije ovog meseca, prema izjavama njegove porodice i jednog od njihovih advokata.

Otieno je preminuo 6. marta kad je primljen u Centralnu državnu bolnicu južno od Ričmonda, rekla je Baskervil u saopštenju za javnost u utorak, najavljujući optužbe protiv sedam zamenika šerifa okruga Henriko.

Otieno, čija je porodica iz Kenije, bio je veoma voljen i poštovan mladić, ambiciozni muzičar koji je bio i poznati srednjoškolski sportista, preneo je AP.
Policijska uprava je saopštila da su policajci koji su odgovarali na prijavu moguće provale 3. marta u predgrađu Ričmonda naišli na Otiena, i na osnovu njegovog ponašanja, stavili ga pod hitan nalog za pritvor i odveli ga u lokalnu bolnicu na procenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.