U trendu

Sudan: Hiljade ljudi protestovalo širom zemlje

KARTUM – Hiljade Sudanaca protestovalo je danas na ulicama Kartuma i drugih gradova, nastavljajući pritisak na vojne vođe nakon što su postigli dogovor o vraćanju civilnog premijera svrgnutog u puču pre mesec dana.

Ugledne političke stranke i moćni protestni pokret Sudana usprotivili su se odluci premijera Abdale Hamdoka da u nedelju potpiše sporazum sa vojskom, a neki su to nazvali izdajom i rekli da pruža političko pokriće za preuzimanje vlasti, preneo je Rojters.

„Revolucija je narodna revolucija. Vojska nazad u kasarne!“ uzvikivali su demonstranti u Al Daimu, radničkom kvartu u Kartumu.

Oni su pozvali na pravdu za „mučenike“ ubijene u ranijim demonstracijama.

Demonstranti su, takođe, zatvorili glavni put u prestoničkom naselju Sahafa.

Noseći sudanske zastave, uzvikivali su „Burhane, ti nećeš vladati. Dole vojna vladavina“, misleći na sudanskog vojnog vođu Abdela Fataha al-Burhana.

Na društvenim mrežama se, takođe, moglo videti da je bilo protesta i u gradovima Port Sudan, Kasalu, Vad Madani i El Geneinu.

Dok je Hamdokovo vraćanje na funkciju bio ustupak vojnog lidera Burhana, ključne političke stranke i civilne grupe ističu da vojska ne bi trebalo da igra bilo kakvu ulogu u politici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.