U trendu

Sudi se Er Fransu i Erbasu zbog avionske nesreće pre 13 god

PARIZ – Francuski krivični sud počeo je danas suđenje za ubistvo iz nehata protiv aviokompanije Er Frans i proizvodača aviona Erbas, povodom avionske nesreće koja se dogodila pre 13 godina a u kojoj je stradalo 228 ljudi.

Pravdu pred sudom traže porodice stradalih, a reč je o pripadnicima 33 nacije, uglavnom Francuza, Brazilaca i Nemaca, prenosi Rojters.

Navodi se da su šefovi obe kompanije ćutke stajali ispred pariskog sudije dok su zvaničnici čitali imena svih 228 ljudi koji su poginuli kada je avion nestao tokom noćne oluje na putu od Rio de Žaneira do Pariza 1. juna 2009. godine.

„Trinaest godina čekali smo ovaj dan i dugo se pripremali“, rekla je Danijela Lami, koja je izgubila sina u najtežoj nesreći francuske nacionalne aviokompanije.

Ističe se da se zasad u vezi sa slučajem zvanično oglasili samo predstavnici Erbasa, koji su se izjasnili da nisu krivi za ubistvo iz nehata.

Podseća se da su, nakon dvogodišnje potrage za crnim kutijama aviona „Erbas A330“ pomoću daljinskih podmornica, istražitelji otkrili da su piloti nespretno reagovali na to što su bili zaleđeni senzori brzine i da su se zaleteli u slobodan pad bez reagovanja na upozorenja.

Međutim, dodaje se da je francuska agencija, koja se bavi ovakvim nesrećama (BEA) takođe otkrila ranije razgovore između Er Fransa i Erbasa o pouzdanosti sondi i dala desetine bezbednosnih preporuka od dizajna kokpita do obuke i traganja i spasavanja.

Rojters napominje da je najveća misterija zašto tročlana posada, sa više od 20.000 sati letačckog iskustva, nije uspela da shvati zašto je njihov savremeni mlaznjak počeo da zastaje.

Kaže se da je to od pilota zahtevalo osnovni manevar guranja prednjeg dela nadole umesto da ga povlače prema gore kao što su to činili tokom većeg dela fatalnog četvorominutnog poniranja ka Atlantiku u radarskoj mrtvoj zoni.

Francuska BEA je saopštila da je posada pogrešno reagovala na problem zastoja, ali i da nije imala potrebnu obuku za ručno letenje na velikoj visini nakon što je autopilot prestao da funcioniše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar