U trendu

Sudija Mapi Veldt-Folia predsednik veća za suđenje Mustafi

HAG – Nekadašnjem komadantu u OVK Saljihu Mustafi, optuženom za zločine Kosovu i Metohiji 1999. godine, uskoro će početi suđenje pred tročlanim sudkim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Za predsednika sudskog veća izabrana je sudija Mapi Veldt-Folia, objavljeno je danas na sajtu suda.

Pored nje u sastavu veća su sudije Roland Dekers i Gilbert Biti, dok je za rezervnog sudiju imenovan Vladimir Mikula.

Suđenje Mustafi će biti prvo suđenje nekom optuženom iz OVK pred ovim sudom, dok su za tri predmeta protiv Hašima Tačija i drugih, Hisnika Gucatija i Nasima Haradijana i Pjetra Šalje pripreme za suđenje još u toku.
Predsednica suda Ekatarina Trendafilova je prošle sedmice imenovala pomenuto tročlano sudsko veće, takozvani Panel I, za suđenje Mustafi.
Ovo sudsko veće najpre će zakazati statusnu konferenciju za pripremu suđenja i dati rokove za podnošenje svih neophodnih podnesaka odbrane i tužilaštva sudu, saopšteno je iz Haga.

Mustafa se nalazi u haškom pritvoru od septembra prošle godine.
Tereti se optužnicom za pojedinačnu krivičnu odgovornost i krivičnu odgovornost kao pretpostavljeni starešina za zločine koje su od 1. do 19. aprila 1999. godine počinili pojedini pripadnici OVK protiv lica zatočenih na imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

U optužnici protiv Mustafe se tvrdi da je on odgovoran za krivična dela izvršena nad najmanje šest lica, a navodi se i da je jedan zatvorenik ubijen na toj lokaciji u periodu približno od 19. aprila 1999. do kraja aprila 1999.
Mustafa se tereti u četiri tačke za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

On je na statusnoj konferencij krajem oktobra negirao sve tačke optužnice i najavio je da će se pored ostalog braniti alibijem.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.