U trendu

Sudija na Havajima blokirao Trampovu novu zabranu putovanja

Američki savezni sudija na Havajima blokirao je novu zabranu putovanja predsednika SAD Donalda Trampa samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da stupi na snagu.

Okružni sudija Derik Kahala Votson je u sinoć objavljenoj odluci odbacio tvrdnje vlade da je ova zabrana pitanje nacionalne bezbednosti.

Predsednik Tramp je ocenio da ova odluka predstavlja „sudsko prekoračenje ovlašćenja bez presedana“ i rekao da će njegova administracija uložiti žalbu Vrhovnom sudu.

Prema Trampovom novom izmenjenom ukazu, zabranjen je na 90 dana ulaz u zemlju državljanima šest uglavnom muslimanskih zemalja i 120 dana zabrane za izbeglice.

Novim Trampovim ukazom zabranjeno je izdavanje viza za stanovnike Irana, Sirije, Somalije, Sudana, Jemena i Libije i privremeno je obustavljen izbeglički program, ali se nova zabrana ne odnosi na gradjane Iraka ni na putnike koji već imaju vize.

Tramp insistira da je ta odluka bila neophodna da se zaustavi ulazak terorista u SAD ali kritičari odluke smatraju da je ona diskriminatorska.

Ranija verzija uredbe, izdata krajem januara, izazvala je konfuziju i proteste i blokirao je sudija u Sijetlu.

Advokati su kao argument naveli da se zabranom putovanja krši američki Ustav time što se diskriminiše na osnovu svog nacionalnog porekla.

Sudija Votson je takodje rekao da bi Havaji bili na finansijskom gubitku ako bi se ovom zabranom ograničio dolazak studenata i turista u tu američku državu, i da veruje da će Havaji uspeti da dokažu svoju tvrdnju da se njome krši prvi amandman američkog Ustava o zaštiti od verske diskriminacije.

Tramp je sinoć na skupu u Nešvilu rekao da će poništiti novu blokadu.

„Mi ćemo pobediti. Učinićemo naše gradjane sigurnim. Opasnost je jasna, zakon je jasan, potreba za moju izvršnu uredbu je jasna“, rekao je Tramp.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.