Suđenje koje menja zakon: Može li 11-godišnje dete pristati na seks sa odraslom osobom?

Može li 11-godišnje dete slobodno pristati na seksualni odnos sa 28-godišnjim muškarcem, pitanje je koje se našlo u centru suđenja koje počinje u Pontoau, u pariskoj regiji u Francuskoj.

Naime, predloženim nacrtom zakona, koji će se naći na sudu, predviđa se uvođenje minimalne starosti za pristanak na seksualni odnos, prenosi Avaz.

Bez prisile

Prošle godine 24. aprila 11-godišnja devojčica  pošla je sa muškarcem, koji joj je već prilazio dva puta u prošlosti, do njegovog stana gde su imali seksualni odnos. Njeni roditelji podneli su tužbu za silovanje, opisujući prestravljeno dete koje je bilo nesposobno da se brani i koje je doživelo šok.

Međutim, tužilaštvo je smatralo da se ne radi o silovanju jer je odnos bio dobrovoljan i nije izvršen nikakav fizički pritisak na maloletnicu koja je otišla za muškarcem sopstvenom voljom. Ocenivši da nije bilo ni nasilja, ni prisile, ni pretnje, tužilaštvo je odlučilo da krivično goni oca dvoje dece zbog zakonom zabranjenog odnosa sa detetom koji je definisan kao seksualni napad na maloletnicu starosti do 15 godina. Preti mu pet godina zatvora.

Nacrt zakona

Sudski postupak bi se, međutim, mogao ponovno vratiti na početak jer roditelji maloletnice nameravaju da zatraže da se muškarac krivično goni za silovanje, za što je predviđena zatvorska kazna od 20 godina, a ne za seksualni odnos bez prisile, za šta može dobiti najviše pet godina zatvora.

Nakon ove afere vlada je odlučila uvesti minimalnu starost za pristanak na seksualni čin koja bi, prema predlogu predsednika Francuske Emanuela Makrona iznosila 15 godina. Nacrt zakona protiv seksističkog i seksualnog nasilja koji bi trebao odrediti taj prag očekuje se u vladi 7. marta, a grupa stručnjaka, među kojima su pravnici i lekari, trebalo bi da iznese svoje mišljenje 1. marta.

Nasilje i pretnja

Za advokaticu devojčice Karin Diboa pitanje pristanka 11-godišnjeg deteta ne bi se trebalo ni postavljati. Ako se njena klijentkinja i prepustila, to je bilo jer je bila u stanju šoka, smatra Diboa, za koju su svi ustavni elementi silovanja prisutni u toj aferi: uz seksualnu penetraciju, moralna prisila, iznenađenje, nasilje i pretnja. Advokat odbrane istakao je da navodna žrtva izgleda starije od svojih godina kao i  da je u duhu njegovog klijenta imala 17 godina.

4 komentara
 1. Jaca

  …..da, sve su probali, svega se zasitili, dusa im prazna…..tako nikakve, mlitave i otupele nista ne moze da pokrene….pa posezu za decom…a onda ce to i da ozakone…a mi cemo ko mule na sve da pristanemo…..cuj molim te…..izgleda dete starije, ko da ima citavih 15, a ne 11…..uzas. I ti roditelji, provode li vreme sa svojom decom?

 2. MG

  A Bogorodica?

 3. goran manic

  Baš kao što je bilo i predviđeno: posle pederastije, koja je bila i krivično delo i, po svim religijskim konfesijama, užasan greh… Ova civilizacija nastavlja da ozakonjuje blud!!! Na redu je pedofilija… Sledeći će biti incest! Zatim će doći na red i sodomisanje sa životinjama i nekrofilija i razne „izmetofilije“… U isto vreme ženama se sugeriše da je rađanje beba sramota i da moderne Srpkinje treba da seksualno zadovoljavaju na splavovima… TO JE VAŠA CIVILIZACIJA!

 4. sasa

  ne moze. kako neko sa imalo pameti uopste moze postaviti to pitanje. 16 god , mozda bas i 15 nategnuto – ispod toga – nikako.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike