U trendu

Suđenje u predmetu Dobrovoljačka odloženo za sedam dana

SARAJEVO – Suđenje u predmetu Dobrovoljačka, koje je danas trebalo da bude nastavljeno pred Sudom BiH, odloženo je navodno zbog bolesti jednog od članova sudskog veća.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 16. novembra.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je za RTRS da već postaje sumnjivo odlaganje početka sudskog procesa u ovom predmetu i da su se porodice žrtava umorile čekajući pravdu.

Kojić kaže da slučaj Dobrovoljačka ima višestruk značaj jer govori o karakteru rata.

„Dobrovoljačka je jedan od četiri događaja koji je odredio sudbinu Srba u Sarajevu i pokazao šta će im se dešavati. Zato Bošnjaci uporno opstruišu ovaj slučaj“, kaže Kojić.

On je istakao da se kroz ovaj slučaj ruši priča o Bošnjacima kao žrtvama u Sarajevu i potvrđuje stradanje Srba u ovom gradu.

„Odnos prema Srbima u Sarajevu od 1992. godine do kraja rata bio je i jeste takav da veća prava imaju psi nego Srbi“, izričit je Kojić.

Osim Mate Ganića, optužnica podignuta 27. aprila tereti i Zaima Backovića, Hamida Bahtu, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, ?usufa Pušinu, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žišku.

Optužnica ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mešovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj ?NA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Oni su, navodi se u optužnici, u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili ovaj napad.

Prema optužnici, oni nisu sprečili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, da su propustili da kazne izvršioce ubistava i ranjavanja, mučili i nečovečno postupali prema zarobljenim vojnicima, da nisu sprečili ni kaznili izvršioce, te da su pomagali počiniocima nakon izvršenog zločina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar