U trendu

Sudska zabrana za proteste grupe Izolujte Britaniju

LONDON – Britanski Visoki sud izdao je zabranu kako bi zaustavio aktiviste protiv klimatskih promena da blokiraju glavne puteve, pošto su nakon 10 dana pauze nastavili proteste.

Grupa „Izolujte Britaniju“ koja zahteva da vlada obezbedi izolaciju za milione kuća i stanova tokom protesta je izazvala haos u saobraćaju, posebno oko Londona, prenosi Rojters.

Grupa je suspendovala proteste 14. oktobra, ali je juče oko 50 aktivista ponovo blokiralo nekoliko ulica u i oko Londona.

Prethodno su tokom pet nedelja demonstranti 14 puta blokirali puteve.

Kompanija za upravljanje putevima saopstila je nakon toga da je od suda dobila zabranu za održavanje protesta koja pokriva skoro 7.000 kilometara .

Nalogom se zabranjuju aktivnosti koje remete saobraćaj pod pretnjom zatvorom ili neograničenim novčanim kaznama.

Grupa „Izolujte Britaniju“ traži da britanska vlada do 2030. godine smanji emisije štetnih gasova i da obezbedi izolaciju za sva domaćinstva.

Protesti su usledili uoči Klimatskog samita Ujedinjenih nacija COP26, koji će se održati u škotskom Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra.

Taj skup se smatra ključnim za stavljanje klimatskih promena pod kontrolu.

U Glazgovu se očekuje prisustvo do 25.000 ljudi, među kojima će biti mnogi svetski lideri, ministri, predstavnici raznih grupa i novinari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar