U trendu

Sukobi policije i građana zbog brze pruge Torino-Lion

RIM – Nekoliko sati trajali su noćas novi sukobi policije i vojske sa građana koji se protive izgradnji brze železničke pruge Torino-Lion, u Francuskoj, izveštava agencija Ansa.

U alpskoj dolini Val di Suza već godinama, sa prekidima, traje otpor građana izgradnji brze železničke linije, sa motivacijom da je nepotrebna i da će dodatno zagaditi okolinu.

Na vest da su stigli radnici na gradilište, oko stotinu građana koji se definišu kao „No-TAV“, požurilo je da brane svoju dolinu. Demonstranti su podigli, a zatim i zapalili barikade, prvo da onemoguće radnicima pristup gradilištu, a zatim da bi sprečili policiju i vojsku da im pomognu.

Snage reda koristile su suzavaca, a demonstranti su bacali kamenje i druge predmete.

Kako javlja agencija, ima povređenih na obe strane.

Građani koji se protive izgradnji železnicke pruge organizovali su i stalni Odbor, koji budno prati događanje i izveštava o onome što se dešava na gradilištu.

Jutros je Odbor izdao saopštenje u kojemu optužuju vlasti da „bez imalo srama, dok Italija vrišti od potrebe za intenzivnom negom zaraženih kovidom, dok je zemlja u ozbiljnoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, država podržava napredak ovog opakog i ekocidnog rada“.

Predhodnih godina mnogi protivnici izgradnje brze pruge su optuženi, neki su završili u zatvoru, a među njima i poznati književnici.

Brza pruga Torinio-Lion je zajednički projekat Italije i Francuske. Obe strane su do sada u projekat uložile mnogo novca, pa neki procenjuju da bi odustajanje koštalo više nego da se radovi nastave.

S druge strane, protivnici su naručili i platiti studiju opravdanosti izgradnje nove linije koja povezuje dve zemlje, prema kojoj ni postojeće železničke veze nisu dovoljno iskoristene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.