U trendu

Sukobi u Gazi zbog marša ka Homešu

JERUSALIM – Palestinski demonstranti i izraelski vojnici sukobili su se danas na Zapadnoj obali u trenutku dok su hiljade Izraelaca marširale ka mestu srušenog naselja Homeš, zahtevajući od vlade da ga obnovi.

Nekoliko hiljada Izraelaca, uključujući malu decu, učestvovalo je u maršu od otprilike 2 kilometra do naselja Homeš, jednog od četiri jevrejska naselja koja su evakuisana u okviru izraelskog povlačenja sa palestinske teritorije u Gazi 2005. godine, navodi AP.

Izraelska vojska nije zvanično odobrila marš, ali su vojnici zatvorili puteve i sprečili Palestince da stignu do tog područja i onemoguće Izraelce da dođu do srušenog naselja.

Palestinski bolničari najmanje osam ljudi pogođeno gumenim mecima ili kanisterima suzavca koje su ispalili izraelski vojnici u selu Burka na Zapadnoj obali, prenosi AP.

Današnji marš dogodio se usred rastućih tenzija zbog novog talasa nasilja i razmene raktne paljebe između Izraelaca i Palestinaca.

Slične okolnosti prošle godine prouzrokovale su u jedanaestodnevni rat između Izraela i militantne grupe Hamas u Gazi, navodi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar