U trendu

Sunak protiv slanja aviona; Obuka UKR snaga u EU

KIJEV – Zemlje članice EU vršiće obuku za oko još 15.000 vojnika, pa se tako ukupan broj vojnika koji će proći tu obuku povećao na 30.000.

Cilj misije je da se pruži pomć ukrajinskoj vojsci da odbrani svoju teritoriju i zaštiti civilno stanovništvo, a pokrenuta je na ukrajinski zahtev nakon napada Rusije, prenela je Hina.

BRITANSKI PREMIJER Riši Sunak izjavio je da je „nepraktično“ slati britanske bojne avione u Ukrajinu, uprkos tome što želi da poveća podršku Kijevu kako bi se izbegao eventualni dugotrajni zastoj u sukobu s Rusijom.

On je ocenio da bi zastoj „samo koristio Rusiji“ i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

„S obzirom na složenost britanskih borbenih aviona i dužinu vremena potrebnog za njihovu obuku, trenutno ne mislimo da je to praktično učiniti“, ocenio je Sunak.

ZAMENIK MINISTRA ODBRANE POLJSKE Marčin Ocijepa izjavio je da bi potencijalna isporuka borbenih aviona tipa F-16 Ukrajini bila težak zadatak jer podrazumeva dugotrajnu obuku.

„To nisu automatske puške koje možete jednostavno nekome da date“, rekao je Ocijepa.

NEMAČKI VICEKANCELAR Robert Habek takođe je rekao da je protiv toga da njegova zemlja isporuči borbene avione Ukrajini.

Habek je podržao slanje tenkova „leopard 2“ Ukrajini, ali smatra da bi slanje aviona bio prevelik korak za zapadne saveznike koji, kako je rekao, razmatraju podršku Kijevu u odnosu na strah od uvlačenja u otvoreni rat.

NEMAČKA mora da naruči nove tenkove „leopard“ što pre, kako bi se zamenili oni koji će biti poslati Ukrajini, izjavio je danas nemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

„Za mene, ključna stvar je da moramo da naručimo nove tenkove, ne za godinu dana, nego što pre, tako da proizvodnja može da počne“, rekao je Pistorijus tokom posete tenkovskom bataljonu u zapadnom gradu Augusdorfu, odakle je poslato 14 tenkova Kijevu.

PREDSEDNICA SAVETA Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko je ocenila da se povećane američke isporuke naoružanja Ukrajini teško mogu posmatrati kao poziv na mir.

Ona tvrdi da SAD nisu zainteresovane za okončanje ovog sukoba, već za njegovu eskalaciju i produženje.

„Naš stav je jasan, razumljiv i transparentan. Spremni smo za razgovore, a ne za obećanja i preduslove koje oni pokušavaju da nametnu. Mi ne vidimo da je kijevski režim spreman za stvarne pregovore“, rekla je Matvijenko.

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je izjavila da svaki pokušaj Zapada da konfiskuje rusku imovinu neće ostati bez odgovora, i dodala da zapadni argumenti o „legitimnosti“ konfiskacije ruske imovine „ne prolaze test legitimnosti“.

„Ako govorimo o pravu i zakonima koji su decenijama na snazi, onda ne postoji legalan način da bilo šta uzmemo drugima i prisvojimo“, istakla je Zaharova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar