U trendu

Supruga Medvecuka apeluje na razmenu Britanaca za muža

MOSKVA – Supruga ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka, Oksana Marčenko, objavila je video u kojem se obratila porodicama i prijateljima britanskih državljana, koje su nedavno zarobile ruske snage, da ih razmene za njenog muža.

„U vašoj je moći da zamolite britanskog premijera Borisa DŽonsona da izvrši uticaj na ukrajinsko vođstvo i ostvari puštanje Britanaca, tako da ih razmeni za ukrajinskog opozicionog političara kojeg su uhapsile ukrajinske vlasti, mog supruga Viktora Medvedčuka“, objavila je Marčenko, prenosi agencija TAS S.

Apel Oksane Marčenko na društvenim mrežama prokomentarisala je i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, sarkastično rekavši da će se britanski premijer DŽonson sigurno odazvati apelu.

„Boris DŽonson, koji je nedavno otputovao u Kijev, verovatno je svestan sudbine podanika kraljevskog veličanstva. Neće biti spor u odgovoru. U međuvremenu bi britanska ministarka spoljnih poslova mogla da iskoristi priliku da objasni šta su tačno britanski državljani radili u Marijupolju s neonacistima“, napisala je Zaharova na Telegramu, prenosi agencija RIA Novosti.

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Ivan Bakanov potvrdio je 12. aprila uveče da je uhapšen poslanik i šef političkog saveta stranke Opoziciona platforma – Za život Viktor Medvedčuk.

Medvedčuk je od maja 2021. bio u kućnom pritvoru, odakle je, kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine, pobegao 28. februara, četiri dana nakon napada Rusije na Ukrajinu i da mu se od tada gubi trag.

Ukrajinske vlasti Medvedčuka sumnjiče za veleizdaju i pokušaje pljačke nacionalnih resursa na Krimu, koji je Moskva anektirala 2014. godine.

On se u Ukrajini smatra saveznikom ruskog predsednika Vladimira Putina, koga naziva „ličnim prijateljem“, a mediji navode i da je Putin kum njegove najmlađe ćerke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar